Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода і HRW привітали визнання ООН відповідальності Туркменистану за смерть журналістки


Огулсапар Мурадова, Ашгабат, 2004 рік
Огулсапар Мурадова, Ашгабат, 2004 рік

Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода і правозахисна організація Human Rights Watch 9 серпня привітали рішення комітету ООН з прав людини про визнання Туркменистану відповідальним за смерть журналістки Огулсапар Мурадової в 2006 році.

Це рішення особливо важливе з огляду на продовження тиску з боку влади на кореспондентів туркменської служби Радіо Свобода – з такою заявою виступив президент медіакорпорації Том Кент.

«Ми вітаємо рішення ООН, що підтверджує давні висновки правозахисних організацій: смерть Огулсапар Мурадової була політично мотивованим злочином з боку туркменської влади через її правозахисну діяльність», – сказав Кент.

В ухваленому в травні й оприлюдненому цього місяця висновку комітету ООН з прав людини йдеться про те, що Мурадова, яка була автором Радіо Свобода, була арештована урядом тогочасного президента Сапармурата Ніязова «за її журналістську і правозахисну діяльність».

Президент Радіо Свобода зазначив, що 12 років по тому, туркменські журналісти, в тому числі Солтан Ачилова, Сапармамед Непескулієв, Ровшен Язмухамедов і Худайберди Аллашов, як і раніше, зазнають переслідування з боку влади і піддаються ризику позбавлення волі через свою професійну діяльність. Кент закликав припинити переслідування журналістів.

Водночас заступник директора з питань Європи і Центральної Азії Human Rights Watch Рейчел Денбер заявила, що «нарешті є авторитетне підтвердження (ООН – ред.) відповідальності туркменського уряду за жахливі катування і смерть» Мурадової.

Огулсапар Мурадова – співзасновниця правозахисної організації «Туркменський Гельсінський фонд». Від 2004 року вона працювала кореспондентом туркменської служби Радіо Свобода. Її заарештували в середині червня 2006 року після контакту з французькими журналістами, яких влада потім звинуватили в шпигунстві. За даними правозахисників, арешт журналістки провели без складання протоколу і висування звинувачень. До неї також не допускали адвокатів. Слухання у справі відбулися в Ашгабаті і проходили в закритому режимі. Свою вину журналістка не визнала. Вона померла в ув'язненні за нез'ясованих обставин у вересні 2006 року. При упізнанні родичі побачили на тілі журналістки множинні травми. Влада Туркменистану свою причетність до загибелі Мурадової не визнала.

Правозахисні організації називали справу Мурадової політично мотивованою і неодноразово виступали з вимогою незалежного розслідування обставин її смерті.

XS
SM
MD
LG