Доступність посилання

ТОП новини

Холодницький заперечує вплив Авакова на рішення закрити «справу рюкзаків»


Холодницький: оригінал відео було знищено ще за пів року до оголошення підозри в геть іншій справі рішенням Бориспільського суду
Холодницький: оригінал відео було знищено ще за пів року до оголошення підозри в геть іншій справі рішенням Бориспільського суду

Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький в інтерв'ю «РБК-Україна» заперечує вплив міністра внутрішніх справ Арсена Авакова на рішення закрити «справу рюкзаків».

«Я це категорично спростовую. Аргументація була проста – закінчувалось дев'ять місяців слідства і процесуальний прокурор сказав, що з такою доказовою базою у цій справі в суд не піде. Я, згадуючи події 2017 року, коли мене в медіа звинувачували в тиску на прокурорів, сказав прокурору, що тиснути на нього не буду і погоджусь з тим рішенням, яке він прийме. До речі, рішення про закриття справи потім пройшло всі судові інстанції і було визнано законним», – сказав Холодницький.

Він заявив, що ніколи не спілкувався з Аваковим про «справу рюкзаків».

За словами очільника САП, після семи місяців слідства виявилось, що те відео, яке було в YouTube, не можна покласти в основу доказової бази.

«Виявилось, що оригінал відео було знищено ще за пів року до оголошення підозри в геть іншій справі рішенням Бориспільського суду. Прокурори САП, коли погоджували підозру, про це не знали. Прокурори ж розуміють, що доводити вину особи у суді – це не просто лайкати пости в фейсбуці. Прокурори не можуть сказати судді: «Я вам скину лінк, а ви подивіться відео в інтернеті і винесіть вирок». Це так не працює», – зазначив Холодницький.

На початку 2016 року журналісти програми «Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода й телеканалу «UA: Перший») знайшли і проаналізували відеозаписи, схожі на зйомки прихованою камерою в кабінеті на той час заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря, який до травня 2015 року відповідав у міністерстві за державні закупівлі.

На відео зафіксований діалог про закупівлю рюкзаків між нібито сином міністра Авакова Олександром та особою, схожою на Сергія Чеботаря, на той час заступника Арсена Авакова, в якому вони домовляються про отримання сином міністра бюджетного підряду в обхід законної процедури тендеру.

Було відкрите провадження. У НАБУ стверджували, що мають «достатньо доказів», які свідчать про причетність екс-посадовця МВС та близького родича очільника цього міністерства до розкрадання 14,5 мільйона гривень.

Натомість у липні 2018 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила це провадження у частині підозри екс-заступника голови МВС Сергія Чеботаря та Олександра Авакова – «за відсутністю складу злочину».

Раніше сам міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв, що ані він, ані його родина не мають стосунку до постачальників рюкзаків МВС. Він наполягає, що процедура закупівлі була прозорою. Натомість НАБУ назвало закриття справи «незрозумілим і непослідовним».

XS
SM
MD
LG