Доступність посилання

ТОП новини

У Росії пригрозили кримінальною відповідальністю за участь в акції «Полудень проти Путіна»


У прокуратурі заявили, що такі заходи не узгоджені з владою, тому можуть передбачати покарання до п’яти років позбавлення волі
У прокуратурі заявили, що такі заходи не узгоджені з владою, тому можуть передбачати покарання до п’яти років позбавлення волі

У прокуратурі російської столиці Москви попередили, що за участь в акції «Полудень проти Путіна» може загрожувати кримінальна відповідальність за статтею про «перешкоджання вільному здійсненню громадянином своїх виборчих прав».

Як заявили у пресслужбі відомства, приводом для цього попередження стали виявлені в соцмережах публікації, які «містять заклики до необмеженого кола осіб до одночасного прибуття для участі о 12-ій годині 17 березня 2024 року в неузгоджених масових публічних заходах на виборчих дільницях Москви з метою порушення виборчого законодавства».

У прокуратурі заявили, що такі заходи не узгоджені з владою, тому можуть передбачати покарання до п’яти років позбавлення волі.

Акцію «Полудень проти Путіна» ініціювала російська опозиція. Її суть полягає в тому, щоб у день виборів президента РФ 17 березня прийти на виборчу дільницю опівдні й зіпсувати бюлетень або віддати свій голос будь-кому, крім «основного кандидата», щоб показати незгоду з війною й політикою Володимира Путіна.

На початку березня сайт акції «Полудень проти Путіна» заблокували в Росії, а 13 березня стало відомо про те, що опозиційно налаштовані росіяни почали отримувати фейкову розсилку від «Команди Навального» з повідомленням про нібито перенесення акції на вечір неділі, 17 березня.

Голосування на виборах президента Росії відбудеться з 15 по 17 березня 2024 року. Незалежні спостерігачі й експерти вже оцінюють вибори як невільні й неконкурентні. До процедури голосування не допущено жодного реального опозиційного кандидата.

Форум

XS
SM
MD
LG