Доступність посилання

ТОП новини

Росія використовує ЗАЕС для тиску на захід перед самітом НАТО – член комітету нацбезпеки 


Раніше українська влада заявила про ймовірну підготовку РФ теракту на окупованій Запорізькій АЕС
Раніше українська влада заявила про ймовірну підготовку РФ теракту на окупованій Запорізькій АЕС

Росія використовує ситуацію з можливим підривом Запорізької атомної електростанції для медійного та психологічного тиску на західних партнерів України, щоб ті не ухвалили позитивного для України рішення на саміті НАТО, який має відбутися 11-12 липня у Вільнюсі. Так вважає Федір Веніславський, народний депутат і член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони. Про це він сказав в етері Радіо Свобода «Свобода Ранок».

Крім того, на думку парламентаря, чітка реакція світу на попередні злочини Росії могла б стримати Кремль від підриву ЗАЕС.

Читайте також: МАГАТЕ поки що не відреагувало на попередження щодо ЗАЕС

Зокрема, каже Веніславський, вже зараз, зважаючи на інформацію української розвідки про такі плани Росії, потрібно посилювати обмеження щодо російської державної компанії «Росатом».

«Якби ми збільшили санкційний тиск і сказали, що якщо не дай Бог, відбудеться якась нештатна ситуація, то Росія не зможе більше виходити на глобальні світові ринки… І потім, після якихось нештатних ситуацій, на зразок підриву Каховської греблі, ці санкції були б блискавично введені, то, я думаю, це виступало б дуже потужним стримуючим чинником», – сказав він.

Народний депутат також вважає, що, попри постійні заяви російської влади про успішне імпортозаміщення, російська економіка все ж залишається дуже вразливою через санкції.

Читайте також: Після тривожних попереджень щодо ЗАЕС у МВС повідомили: радіаційний фон в Україні – у межах норми

«У цьому сенсі достатньо згадати вимоги Росії у «Стамбульській зерновій угоді». Вони кажуть, що, «якщо ви не знімете з нас санкції, то ми не будемо продовжувати «зернову угоду». А це означає, що, попри всі такі переможні реляції і оптимістичні заяви, що Росія здійснила імпортозаміщення, санкції на них діють надзвичайно негативно і вони намагаються ці санкції за допомогою будь-яких шантажів зменшити». – зазначив Веніславський.

Раніше українська влада заявила про ймовірну підготовку РФ теракту на окупованій Запорізькій АЕС. У Кремлі традиційно заперечили звинувачення і назвали цю заяву «черговою брехнею». Натомість у «Росенергоатомі» заявили, що Україна нібито має атакувати Запорізьку АЕС в Енергодарі в ніч на середу, 5 липня.

XS
SM
MD
LG