Доступність посилання

ТОП новини

Росія відповіла на вимогу Чехії повернути висланих дипломатів


Речниця МЗС Росії Марія Захарова
Речниця МЗС Росії Марія Захарова

Речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила про неприпустимість вимог до своєї країни з боку Чехії.

«Пропонуємо Празі залишити ультиматуми для спілкування всередині НАТО… Завтра розмова з послом Чехії буде продовжена в МЗС Росії», – цитує заяву Захарової російська державна інформагенція «РИА Новости».

Речник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання, чи розглядатиме Москва вимогу Чехії про повернення дипломатів, сказав: «Саме сьогодні в посланні президент Путін говорив про безперспективність розмов із нами в стилістиці вимог».

Чехія вимагає від Росії переглянути рішення Москви вислати з країни 20 співробітників чеського посольства. Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Якуб Кулганек після зустрічі з послом Росії в Празі Олександром Змєєвським.

За словами міністра, якщо до полудня четверга 22 квітня Росія не виконає цю вимогу, Чехія вишле з країни стільки співробітників російського посольства, щоб їх залишилося не більше, ніж зараз у Росії чеських дипломатів. За повідомленнями, в Росії зараз залишилося тільки п’ять співробітників посольства Чехії з дипломатичним статусом.

Висилка з Росії 20 співробітників чеського посольства стала відповіддю на висилку з Чехії 18 російських дипломатів, які, як стверджує чеська влада, працювали на російські спецслужби. За словами Кулганека, це рішення ніяк не вплинуло на роботу російського посольства, оскільки російських дипломатів у Чехії в кілька разів більше, ніж чеських у Росії. Дії російської влади фактично паралізували роботу посольства Чехії в Москві.

Рішення про висилку дипломатів чеська влада ухвалила в суботу, 17 квітня, – після того, як стало відомо, що спецслужби і поліція звинувачують співробітників російської військової розвідки в причетності до вибуху на складі боєприпасів в 2014 році.

XS
SM
MD
LG