Доступність посилання

ТОП новини

Комітет міністрів Ради Європи підтримав відновлення прав делегації Росії


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров (л) та його фінський колега Тімо Сойні, Москва, лютий 2019 року
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров (л) та його фінський колега Тімо Сойні, Москва, лютий 2019 року

Комітет міністрів Ради Європи заявив, що вітатиме участь усіх країн-членів організації вже в червневій сесії ПАРЄ.

«Усі країни-члени повинні мати право брати участь на рівних умовах у Комітеті міністрів і Парламентській асамблеї, двох статутних органах Ради Європи», – йдеться в заяві, поширеній за підсумками дводенного засідання Комітету міністрів у Гельсінкі.

Одним із фундаментальних зобов’язань країн-членів є виплата внесків до бюджету організації, вказано в документі. «Міністри вітають участь усіх країн-членів у сесії Парламентської асамблеї наступного червня з урахуванням важливості виборів генерального секретаря та суддів ЄСПЛ», – наголошують автори заяви.

Росія готова відновити сплату внесків до Ради Європи за умови повноправної участі в роботі Парламентської асамблеї, заявив перший заступник голови комітету Ради федерації Росії з міжнародних справ Володимир Джабаров.

Росія є членом Ради Європи з 1996 року, але відносини погіршилися в 2014-му. Тоді, після анексії Криму, Рада Європи призупинила право Москви на участь у голосуваннях. У відповідь Росія заморозила свої щорічні внески до бюджету Ради Європи на суму 37 мільйонів доларів.

Міністр закордонних справ Фінляндії Тімо Сойні заявив, що його країна намагалася знайти рішення розбіжностей з Москвою під час головування в Раді Європи. Водночас фінський міністр відзначив, що «виникнення кризи» пов’язане з діями Росії.

Раніше цього тижня міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що країни-члени Парламентської асамблеї Ради Європи, які висловлюють готовність повернути Росію у ПАРЄ, стають співучасниками підриву Кремлем Мінських угод.

У жовтні 2018 року Парламентська асамблея Ради Європи не ухвалила рішення, яке передбачало зміну регламенту організації для того, щоб делегація Росії повернулася до зали засідань. Тоді дебати в ПАРЄ засвідчили, що в залі немає голосів для зміни правил. Провал голосування означав би відхилення резолюції, тому доповідачка з цього питання Петра де Суттер запропонувала припинити обговорення.

Росія після накладених на її делегацію обмежень у ПАРЄ через анексію українського Криму (делегацію позбавили права голосу, а її членів права брати участь у роботі головних органів асамблеї) сама відмовилася від участі в роботі асамблеї, а влітку 2017 року також припинила платити членські внески в Раду Європи. Росія також заявляла, що залишить Раду Європи.

Після цього Москва почала домагатися від ПАРЄ зміни регламенту, щоб унеможливити такі санкції надалі.

XS
SM
MD
LG