Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка Британії: наявність «Шторм-Z» підкреслює труднощі РФ зі створенням бойової піхоти


Росія продовжує покладатися на спеціальні підрозділи «Шторм-Z» для локальних наступальних операцій в Україні.
Росія продовжує покладатися на спеціальні підрозділи «Шторм-Z» для локальних наступальних операцій в Україні.

Наявність загонів «Шторм-Z» підкреслює труднощі Росії зі створенням бойової піхоти, здатної до ефективного наступу. Про це повідомляє Міністерство оборони Британії з посилання на свою розвідку.

«Ймовірно, ці групи розміром з роту вперше були виведені на службу у 2022 році. Існує реалістична можливість того, що Росія спочатку передбачала їх як відносно елітні об’єднання, які могли б перехопити тактичну ініціативу. Проте щонайменше з весни 2023 року «Шторм-Z» фактично перетворилися на штрафні батальйони, укомплектовані засудженими та регулярними військами на дисциплінарних стягненнях», – йдеться у повідомленні.

За даними британської розвідки, є свідчення, що ці підрозділи мають найнижчий пріоритет для матеріально-технічної та медичної підтримки, хоча часто отримують наказ атакувати.

«Російські війська часто вели ефективну оборону. Однак наявність «Шторм-Z» підкреслює надзвичайні труднощі, які відчуває Росія у створенні бойової піхоти, здатної проводити ефективні наступальні операції», – додають в Міноборони Британії.

3 жовтня агенція Reuters із посиланням на 13 джерел, у тому числі бійців «Шторм-Z» та їхніх родичів, розповіла, як функціонує і для чого призначений відповідний загін. Хоча російські державні ЗМІ раніше писали про існування «Шторм Z», але подробиць було мало.

Reuters розповіла, що до цих російських загонів відправляють засуджених та покараних за дисциплінарні порушення військових. Такі загони зазвичай використовують на найбільш вразливих ділянках фронту, і вони зазнають великих втрат. «Бійці «Шторму» – це просто м’ясо», – заявив один із рядових солдатів військової частини, дислокованої в районі Бахмута на сході України.

По суті, бійці «Шторм Z» офіційно фактично не існують, у них немає на руках довідок, контракту на службу. Раніше російське видання «Можем объяснить» писало, що на «гарячій лінії» Міноборони РФ при зверненні щодо представників «Шторм Z» заявляють про відсутність будь-якої інформації.

Також «Шторм Z» порівнюються зі штрафними батальйонами, які існували у Червоній армії під час Другої світової війни.

Форум

XS
SM
MD
LG