Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Іспанії помилує ув’язнених лідерів руху за незалежність Каталонії


Санчес заявив, що прагнення до примирення з регіоном відповідає суспільним інтересам
Санчес заявив, що прагнення до примирення з регіоном відповідає суспільним інтересам

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес повідомив, що уряд помилує дев’ятьох ув’язнених лідерів руху за незалежність Каталонії. Він заявив, що прагнення до примирення з регіоном відповідає суспільним інтересам.

«Щоб досягти угоди, хтось повинен зробити перший крок. Уряд Іспанії зробить цей перший крок зараз», – сказав він під час візиту до Барселони.

Тим часом у Барселоні мітингарі за незалежність вимагають проведення нового референдуму, а опозиція в Мадриді пригрозила оскаржити помилування у суді.

У 2019 Верховний суд Іспанії засудив дев’ять каталонських лідерів за їхню роль у несанкціонованому референдумі про незалежність та недовготривалому проголошенні незалежності. Тоді Мадрид відреагував, встановивши прямий контроль над регіоном на сім місяців у 2017-2018 роках.

Зокрема, до 13 років ув’язнення було засуджено заступника глави уряду Каталонії Оріоля Хункераса, а «главу зовнішньополітичного відомства» Каталонії Рауля Ромева – до 12-ти.

Кабінет міністрів Іспанії повинен затвердити помилування на своєму засіданні у вівторок, що має привести до звільнення сепаратистів з в’язниці через кілька днів.

Сепаратистський глава уряду Каталонії Пере Арагонес сказав, що помилування було довгоочікуваним першим кроком до початку діалогу, але вважає це недостатнім, пообіцявши провести новий санкціонований референдум.

XS
SM
MD
LG