Доступність посилання

ТОП новини

СБУ звинувачує мережу автозаправок у роботі на окупованих територіях, в компанії звинувачення відкидають


У Службі безпеки України стверджують, що локалізували схему фінансування окупаційної влади Криму та незаконного збройного формування «ДНР» українською мережею автозправних станцій.

Як заявляють у силовому відомстві, компанія не закрила свої пункти на окупованих територіях, а з отриманих від їхньої роботи прибутків сплачувала «податки» окупаційній владі.

«Під час проведення обшуків в офісних приміщеннях та за адресами проживання фігурантів провадження співробітники СБУ виявили печатки фірм, на які оформлювались зазначені АЗС, а також документи та комп’ютерну техніку, що підтверджують протиправну діяльність. Тривають слідчі дії», – стверджують в СБУ.

Назва підприємства в повідомленні СБУ не вказана. Однак про обшуки в своїх офісах 22 серпня заявили в компанії «Концерн Галнафтогаз», якій належить мережа АЗК «ОККО». Як повідомила прес-служба підприємства, обшуки почалися напередодні, 21 серпня, і тривали 21 годину.

Читайте також: «Східний експрес. Люди, місця і деталі, які ви побачите, їдучи на окуповані території​»

«Суть звинувачень Служби безпеки України полягає у тому, що ми нібито продовжуємо вести свій бізнес на тимчасово окупованій території Донецької області (у т. зв. «ДНР») та АР Крим. Вкотре наголошуємо, що, починаючи з 2014 року, наша компанія не працює на тимчасово окупованих територіях. Наші автозаправні комплекси на території т. зв. «ДНР» були розграбованими, а деяких випадках знищеними, і ми втратили повний контроль над ними», – стверджують представники «Галнафтогазу».

Компанія визнає, що формально залишається співвласницею автозаправних комплексів, куплених або збудованих до 2014 року на території, нині підконтрольній бойовикам. Однак більшість автозаправних комплексів були передані в іпотеку Міжнародній Фінансовій Корпорації ще до початку конфлікту.

Щодо АЗС на території Криму «Галнафтогаз» заявляє, що припинив фінансування цієї частини мережі, постачання до неї пального та інших товарів ще в 2014 році, хоча так само офіційно залишається власником цих станцій.

Загальну суму збитків внаслідок анексії Криму та війні на Донбасі в компанії оцінюють у близько 80 мільйонів доларів США.

«Сподіваємося, що це непорозуміння ми вирішимо в юридичній площині найближчим часом і отримаємо публічне вибачення СБУ не лише за майнові, але й репутаційні збитки, яких зазнала наша компанія та працівники в результаті проведення зазначеного обшуку», – зазначено в повідомленні «Галнафтогазу».

XS
SM
MD
LG