Доступність посилання

ТОП новини

Денісова обговорила з російським омбудсменом можливий обмін Сенцова


Олег Сенцов у травні оголосив голодування
Олег Сенцов у травні оголосив голодування

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова обговорила з російським омбудсменом Тетяною Москальковою можливий обмін українського режисера Олега Сенцова.

«Йшлося й про можливий обмін Олексія Седікова на Олега Сенцова. Тетяна Москалькова сказала, що є юридичні нюанси – Росія вважає Олега Сенцова громадянином Росії, тому обмін громадянина Росії на громадянина Росії неможливий…», – написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Денісова зауважила, що ситуація потребує швидкого реагування.

«Тому я попросила Тетяну Москалькову, аби вона організувала переведення Олега в московський інститут, або ж у лікарню, в якій є спеціалісти з ендогенного харчування. Я сказала їй, що потягом/етапом він точно не доїде, необхідний літак санітарної авіації. Потрібно врятувати людині життя», – зауважила український омбудсмен.

За її даними, звернення матері Сенцова вже передали в Спецкомісію з помилування.

Денісова каже, що з огляду на критичну ситуацію попросила свою російську колегу пришвидшити справу Сенцова щодо помилування або обміну.

Читайте також – Денісова: готова обговорити будь-які умови обміну Сенцова, щоб його врятувати

7 серпня адвокат Дмитро Дінзе після візиту до Сенцова заявив, що стан українського режисера погіршується. Після цього російські тюремники заявили, що стан режисера – задовільний.

​Сенцов був засуджений в Росії у серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. Він провину не визнає. 14 травня режисер оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення українських політв'язнів у Росії.

Наприкінці липня Європейський суд з прав людини закликав засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова припинити голодування й прийняти будь-яке лікування, яке покращить його стан. Водночас суд вимагає від Росії невідкладно надати Сенцову необхідне лікування в медичній установі.

Активісти в Україні і по всьому світі продовжують вимагати від Росії та її президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців. Акції проходять у різних країнах і на різних континентах під гаслами #FreeOlegSentsov і #SaveOlegSentsov.

XS
SM
MD
LG