Доступність посилання

ТОП новини

Сенцов написав заповіт на свою творчість – сестра режисера


Фотографія Олега Сенцова, зроблена в колонії міста Лабитнангі і підписана датою 9 серпня 2018 року
Фотографія Олега Сенцова, зроблена в колонії міста Лабитнангі і підписана датою 9 серпня 2018 року

Український режисер Олег Сенцов написав заповіт на свою творчість у разі смерті, повідомила його сестра Наталія Каплан у Facebook.

За її словами, про це йдеться у листі Cенцова, якого він їй надіслав.

«Олег додав, що постарається триматися, хоча живе зараз просто за інерцією. І так, він написав заповіт на свою творчість в разі смерті, і це дуже лякає», – зазначає Каплан.

Вона розповіла, що в листі їй Сенцов пише, що він вже не вірить «в щасливий кінець всієї цієї історії». Стан у нього стабільно-важкий.

«До всіх старих спецефектів тепер ще додалася гіпоксія – це нестача кисню в органах, в основному в серці і мозку. Туман в голові, все крутиться, тіло, голова і кінцівки німіють. Кровоносна система взагалі не справляється з живленням киснем організму», – передає слова брата Наталія Каплан.

Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе напередодні повідомив, що стан Олега стабільний, хоча співробітники російської колонії стурбовані його здоров’ям і намагаються «переломити», аби той припинив голодування.

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова у листі своїй українській колезі Людмилі Денісовій повідомила про відсутність дефіциту маси тіла у Сенцова.

Раніше уповноважений Верховної Ради України з прав людини з посиланням на адвоката Дмитра Дінзе повідомляла, що у Сенцова триває третя затяжна криза, але він не має наміру зупиняти голодування.

«Він п’є мінімальну кількість медичної суміші і воду, щоб не непритомніти й контролювати дії, які з ним відбуваються. Його вага вже знизилася до 70 кілограмів», – зазначила омбудсмен.

Олег Сенцов був засуджений в Росії в серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. Він провину не визнає. 14 травня режисер оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення українських політв’язнів у Росії.

Наприкінці липня Європейський суд з прав людини закликав засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова припинити голодування й прийняти будь-яке лікування, яке покращить його стан. Водночас суд вимагає від Росії невідкладно надати Сенцову необхідне лікування в медичній установі.

З вимогою негайно звільнити Сенцова в останні місяці виступили численні діячі світової культури, а також політики і правозахисники. У США петиція на сайті Білого дому на підтримку українського режисера набрала понад 100 тисяч підписів. Це означає, що тепер, згідно з американським законодавством, документ буде направлений на розгляд профільного відомства.

XS
SM
MD
LG