Доступність посилання

ТОП новини

У Сенцова зараз третя затяжна криза – Денісова


Акція на підтримку Олега Сенцова в Києві, 15 липня 2018 року
Акція на підтримку Олега Сенцова в Києві, 15 липня 2018 року

У засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова, який голодує 88-й день, триває третя затяжна криза, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова з посиланням на адвоката Дмитра Дінзе.

«З його слів, у Сенцова зараз третя затяжна криза. Двічі його хотіли відправити в лікарню, де збиралися підключити до медичної апаратури і почати примусове годування. Останній раз, коли його відвозили до Лабитнанзької міської лікарні, лікарі хотіли прикувати його до ліжка і почати насильницьке годування», – пише Денісова у Facebook.

З посиланням на слова Дінзе вона додає, що Сенцов оголосив про намір не припиняти голодування.

«Він п’є мінімальну кількість медичної суміші і воду, щоб не непритомніти й контролювати дії, які з ним відбуваються. Його вага вже знизилася до 70 кілограмів», – зазначила омбудсмен.

7 серпня адвокат Дмитро Дінзе після візиту до Сенцова заявив, що стан українського режисера погіршується. Після цього російські тюремники стверджували, що стан режисера задовільний.

8 серпня сестра Сенцова Наталія Каплан повідомила, що її брат перебуває в «катастрофічно» поганому стані. За її словами, Сенцов написав їй у листі, що «кінець близький».

У відповідь речник уповноваженого з прав людини в Росії Тетяни Москалькової Олексій Зловедов зазначив, що стан Сенцова «відносно стабільний».

​Олег Сенцов був засуджений в Росії у серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. Він провину не визнає. 14 травня режисер оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення українських політв’язнів у Росії.

Наприкінці липня Європейський суд з прав людини закликав засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова припинити голодування й прийняти будь-яке лікування, яке покращить його стан. Водночас суд вимагає від Росії невідкладно надати Сенцову необхідне лікування в медичній установі.

Активісти в Україні і по всьому світі продовжують вимагати від Росії та її президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців. Акції проходять у різних країнах і на різних континентах під гаслами #FreeOlegSentsov і #SaveOlegSentsov.

XS
SM
MD
LG