Доступність посилання

ТОП новини

США: у Шарлотсвіллі демонтували пам’ятники генералам-конфедератам


Роботи з демонтажу статуї почалися рано вранці в суботу
Роботи з демонтажу статуї почалися рано вранці в суботу

У американському місті Шарлотсвілль 10 липня демонтували пам’ятник генералу Конфедерації Роберту Лі. У 2017 році суперечки навколо демонтажу пам’ятника стали приводом для протестів прихильників переваги білої раси. У зіткненнях між городянами загинула жінка, десятки людей були поранені.

Роботи з демонтажу статуї почалися рано вранці в суботу. Мер Шарлотсвілл Ніку Уокер виступила з промовою перед журналістами.

«Демонтаж цієї статуї – ще один маленький крок на шляху до того, щоб допомогти Шарлотсвіллю і Америці загалом впоратися з гріхом знищення чорношкірих людей заради економічної вигоди», – заявила Уокер.

Міська влада також демонтувала пам’ятник ще одному конфедерату, генералу Томасу Джексону, повідомляє «Голос Америки».

Демонтажу статуй передували роки суперечок і судових процесів. Довга судова тяганина і внесення поправок в законодавство штату про захист військових меморіалів затягнули демонтаж на довгі роки.

На церемонії демонтажу пам’ятника з п’єдесталу і його вантаження на платформу були присутні і противники рішення міської влади. Але організованих акцій або інцидентів не було.

Статуї Роберта Лі і Томаса Джексона будуть зберігатися в безпечному місці доти, поки міська рада не ухвалить остаточне рішення про те, що з ними робити. Відповідно до законів штату, місто зобов’язане виставити статуї на продаж зацікавленим покупцям. До четверга, коли закінчився збір заявок, надійшло 10 запитів на придбання знесених пам’ятників.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG