Доступність посилання

ТОП новини

«Карлик з України». Шредер обізвав посла Мельника у відповідь на критику його позиції щодо Криму


Герхард Шредер та Володимир Путін під час чемпіонату світу з футболу у Росії у 2018 році
Герхард Шредер та Володимир Путін під час чемпіонату світу з футболу у Росії у 2018 році

Ексканцлер Німеччини, голова ради директорів компанії «Роснефть» Ґергард Шредер стверджує, що вважає безглуздими санкції проти Росії в умовах глобальної кризи, і додав, що критика посла України Андрія Мельника нібито «нікого не цікавить». Про це ексглава німецького уряду заявив у подкасті, перший випуск якого був опублікований 26 травня, повідомляє проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

У випуску, який був загалом присвячений боротьбі з коронавірусом, Шредер заявив: «Не потрібно практикувати санкції один до одного. Я намагався вказати, що це стосується і Росії. І чому тоді чи то посол, чи то колишній міністр закордонних справ, якийсь карлик з України, мене критикує?»

«Посол», – підказав йому ведучий подкасту. «Так, карлик з України. Це нікого не цікавить навіть у Німеччині», – заявив Шредер.

Крим.Реалії звернулися за коментарем до посла України в Німеччині Андрія Мельника.

Ексканцлер Німеччини Ґергард Шредер в інтерв’ю німецькій газеті Tagesspiegel заявив, що анексований Росією Крим ніколи не повернеться до складу України, і антиросійські санкції слід скасовувати.

На це відреагував посол України в Німеччині Андрій Мельник, який назвав ці заяви Шредера «безсоромними». «Це лише крик відчаю топлобіста Кремля, який втрачає ґрунт під ногами. Навіть ця остання важка артилерія не допоможе. Україна цінує залізобетонну позицію Берліна щодо збереження санкцій і невизнання анексії», – написав він у твіттері.

При цьому український дипломат запропонував ексканцлеру укласти парі.

Анексія Криму Росією

У лютому 2014 року в Криму з'являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об'єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся не визнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Президент Росії Володимир Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції.

Росія заперечує анексію півострова та називає це «відновленням історичної справедливості».

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

XS
SM
MD
LG