Доступність посилання

ТОП новини

В штабі ООС розповіли про бажані для України точки розведення військ на Донбасі


Одна з пріоритетних ділянок розведення, за словами Бондара – контрольний пункт в’їзду та виїзду «Гнутове»
Одна з пріоритетних ділянок розведення, за словами Бондара – контрольний пункт в’їзду та виїзду «Гнутове»

Українська сторона у тристоронній контактній групі в Мінську пропонує для другого етапу розведення сил і засобів на Донбасі три точки: контрольний пункт в’їзду та виїзду «Гнутове», залізничний міст в Станиці Луганській і Новоселівку Другу (в районі Авдіївки). Це офіційно підтвердив телепроекту Радіо Свобода Донбас Реалії заступник командувача Операції об’єднаних сил Богдан Бондар.

«Ці ділянки обиралися з урахуванням завдань, які були визначені «нормандським форматом», щоб вони давали додаткові гуманітарні можливості для місцевого населення. Можливості додаткових розгортань і роботи КПВВ, а також, з варіантом в районі залізничного мосту в районі Станиці Луганської – це можливість в подальшому відновлення залізничного сполучення. В тому числі для перевезення як пасажирів, так і різного роду гуманітарних вантажів», – розповів Богдан Бондар.

Богдан Бондар
Богдан Бондар

За словами військового, на ділянках, запропонованих Україною, цивільного населення, яке може після цього процесу опинитися в так званій «сірій зоні», немає.

«Все це буде відбуватися або на дорожніх коридорах або з урахуванням того, щоб населені пункти, вулиці не потрапляли на ділянки розведення», – зазначив керівник безпекової групи Тристоронньої контактної групи.

Читайте також: «Хлопчик не плакав – вив. Ось і застрелили». Історія сім’ї з Жованки, яку викрадали «на підвал» (рос.)

Раніше «Громадське», посилаючись на джерела, розповіло про 4 ділянки нового етапу розведення військ, на яких наполягає Україна. Йшлося про КПВВ Гнутове, Новоселівки Другої, району поблизу Авдіївки та залізничного мосту в Станиці Луганській.

16 січня речниця представника України у Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що українська сторона на засіданні в Мінську щодо врегулювання ситуації на Донбасі висловилася за проведення повторної верифікації відведення важких озброєнь та місць їхнього зберігання місією ОБСЄ та пропонує провести розведення сил та засобів на додаткових трьох ділянках.

Як живуть люди на Донбасі в місцях, звідки відвели війська?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:15 0:00

Наприкінці минулого року відбулося розведення сил біля Золотого на Луганщині та в районі Петрівського і Богданівки на Донеччині.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року унаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули 13 000 – 13 200 людей.

XS
SM
MD
LG