Доступність посилання

ТОП новини

Громадянка Росії довела право на політичний притулок в Україні


Жанна Шумак разом із чоловіком змушена була залишити Росію ще взимку 2014-2015 року
Жанна Шумак разом із чоловіком змушена була залишити Росію ще взимку 2014-2015 року

Громадянка Росії Жанна Шумак, змушена покинути батьківщину через проукраїнську позицію, виграла суд проти Державної міграційної служби України. Відповідне рішення ухвалив Апеляційний адміністративний суд Дніпропетровської області.

Суд залишив у силі рішення суду першої інстанції, який визнав рішення ДМС про відмову жінці в політичному притулку незаконним, скасував його і зобов’язав ДМС розглянути її справу повторно.

Як розповів чоловік Жанни Олексій Шумак, справа ще може бути розглянута в суді касаційної інстанції, якщо ДМС подасть на касацію.

«Жанна апеляцію виграла. Поки рахунок 2:0 на користь Жанни. Тільки це далеко не кінець – ДМС буде подавати касацію… І всім в ДМС і Верховній Раді зовсім фіолетово, на які кошти в усі ці безкінечні роки прохання притулку в Україні буде жити прохач», – вважає Олексій Шумак.

Водночас він повідомив Радіо Свобода, що рішення Верховного Суду України щодо надання йому політичного притулку, яке було на його користь, Державна міграційна служба за три місяці не виконала.

«Доведеться ще раз звертатись до суду – зобов’язувати ДМС виконати рішення суду. За законом про біженців, вони були зобов’язані упродовж семи днів після набуття рішенням чинності ухвалити «відповідне рішення», однак минуло вже три місяці, а ніякого рішення немає», – сказав Радіо Свобода Олексій Шумак.

Читайте також: «Стало соромно бути громадянином Росії – росіянин, який виїхав з Росії через проукраїнську позицію»

Визнання їх біженцями і надання політичного притулку в Україні Жанна Шумак та її чоловік Олексій Шумак, які були змушені залишити Росію через проукраїнську позицію, домагаються в міграційній службі понад три роки.

Як розповів Радіо Свобода Олексій Шумак, хоча вони з Жанною є подружжям, заяви з проханням політичного притулку від них прийняли окремо. Міграційна служба відмовила обом практично в один і той час, але чоловік одразу подав до суду і його справу розглянули в Київському окружному адміністративному суді, який став на його бік.

Тоді міграційна служба подала на апеляцію і виграла, але чоловік звернувся з касаційною скаргою й Верховний суд України ухвалив рішення на його користь. А справа дружини зі столиці була передана до Дніпропетровського окружного адміністративного суду і була розглянута набагато пізніше.

Взимку 2014 – 2015 року громадяни Росії Олексій і Жанна Шумак залишили батьківщину і переїхали на проживання до України. Подружжю, яке підтримувало український Майдан і не приховувало свого негативного ставлення до анексії Криму Росією та участі Росії в бойових діях на Донбасі, удома неодноразово погрожували.

У грудні 2017 року в Синельниківському районі Дніпропетровщини невідомі спалили авто родини, поліція відкрила кримінальне провадження.

XS
SM
MD
LG