Доступність посилання

ТОП новини

«Схеми» стали фіналістами міжнародної премії Global Shining Light Award


Журналістське розслідування редакції «Схем» про масові вбивства українських цивільних російськими військовими на Харківщині увійшло до фіналу конкурсу Global Shining Light Award 2023 року
Журналістське розслідування редакції «Схем» про масові вбивства українських цивільних російськими військовими на Харківщині увійшло до фіналу конкурсу Global Shining Light Award 2023 року

Журналістське розслідування редакції «Схем» (Радіо Свобода) про масові вбивства українських цивільних російськими військовими на Харківщині увійшло до фіналу конкурсу Global Shining Light Award 2023 року – престижної нагороди від Глобальної мережі журналістів-розслідувачів (GIJN). Робота «Схем» (Радіо Свобода) – з-поміж шести фіналістів у категорії «Великі медіа». Решта фіналістів у цій категорії – з Індонезії, Бразилії, Нігерії, Іспанії, Венесуели та Південної Африки. Ще шість фіналістів категорії «малі/середні» медіа будуть оголошені 16 травня. Про це йдеться у повідомленні організаторів конкурсу.

Міжнародне журі відзначило зусилля редакції щодо розслідувань воєнних злочинів РФ в Україні, обравши до фіналу матеріал авторства Кіри Толстякової та Валерії Єгошиної «Як добровольці масово ховали мирних містян і хто саме з військових РФ вбивав в Ізюмі?».

Це розслідування з циклу про деокуповану частину Харківщини документує свідчення добровольців, які збирали тіла загиблих в Ізюмі та ховали їх в лісі, та встановлює, хто саме з російських військових міг бути причетний до тортур і вбивств тих, хто похований у Ізюмському лісі.

«Обраний до фіналу матеріал «Схем» не лише викриває походження масових поховань у Харківській області, а й наводить докази тортур серед цивільного населення та ідентифікує російські окупаційні бригади, які, змінюючи одна одну, стояли за цими систематичними порушеннями прав людини. Журналісти навіть дістали розмови, в яких російські солдати обговорювали свої злочини. Використовуючи і документи, і розслідувальні інструменти, ця емоційно сильна історія обертається навколо інтерв’ю з волонтерами, яким довелося ховати сотні співвітчизників», – йдеться у повідомленні Глобальної мережі журналістів-розслідувачів (GIJN).

Окрім головних авторів Кіри Толстякової та Валерії Єгошиної, до роботи над матеріалом також долучились: виконавча продюсерка «Схем» Наталка Седлецька, оператор Кирило Лазаревич, режисер Павло Мельник, графічний дизайнер Максим Асика, журналіст Георгій Шабаєв, мультимедійна редакторка Анна Петерімова.

Загалом на конкурс подали понад 419 матеріалів з 84 країн. «Після ретельного аналізу представниками GIJN, які склали короткий список із 50 видатних історій-розслідувань, журі у складі досвідчених редакторів-розслідувачів із п’яти глобальних регіонів обрало 12 фіналістів (по 6 фіналістів для категорій малі/середні медіа і великі медіа, – ред.) з 11 різних країн», – зазначають організатори. Фіналісти категорії малі/середні медіа будуть оголошені 16 травня.

Переможці будуть оголошені на 12-й Глобальній конференції журналістських розслідувань ( GIJC23 ) – головному міжнародному зібранні журналістів-розслідувачів і журналістів даних, яка відбудеться 19-22 вересня в Гетеборзі в Швеції.

«Схеми» – проєкт журналістських розслідувань української служби Радіо Свобода, заснований у 2014 році.

XS
SM
MD
LG