Доступність посилання

ТОП новини

Родина Портнова володіє нерухомістю в Москві спільно з друзями Лаврова


Придбане майно було оформлене на цивільну дружину Портнова Анастасію Валяєву та її матір Лідію
Придбане майно було оформлене на цивільну дружину Портнова Анастасію Валяєву та її матір Лідію

Родина колишнього заступника голови Адміністрації президента України Андрія Портнова має низку елітного майна у Російській Федерації. Майно було придбане після Революції Гідності і оформлене на його цивільну дружину Анастасію Валяєву та її матір Лідію. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми» (проєкт Радіо Свобода).

Де наразі перебуває Портнов після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну – невідомо. На звернення журналістів він не відповів.

Ідеться про володіння 2000 квадратними метрами у бізнес-центрі «Мосфильмовский» (вулиця Мосфільмівська, 38а, Москва).

Ці офісні площі належать Лідії Валяєвій та ще кільком компаніям: кіпрській «Аспрогія Трейдінг Лімітед», «Мапекс Трейдінг Лімітед», Nadstow Holdings Ltd і російській «Ирика».

Власницею «Ирика» є Ірина Геннадіївна Торкунова. Вона є дружиною Анатолія Торкунова – впливового у Росії дипломата.

Анатолій Торкунов – ректор МДІМВ МЗС Росії, академік російської академії наук, член колегії МЗС Росії. Крім того, він ще зі студентських років є другом міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова.

У свою чергу, Анастасія Валяєва і її матір Лідія Валяєва також були бізнес-партнерами Андрія Портнова у словацькій компанії Leshko Group.

Анастасія Валяєва та Андрій Портнов
Анастасія Валяєва та Андрій Портнов

За даними «Схем», Анастасія Валяєва – цивільна дружина Андрія Портнова. Вона працювала в адвокатському об’єднанні «Колегія правозахисників», засновником якої був Володимир Макар – помічник нардепа Андрія Портнова. А початку 2000-х була помічницею народного депутата Володимира Пилипенка, який входив у так звану «групу Портнова».

Анастасія Валяєва також володіла квартирою у Києві на Печерську в тому ж будинку, де мав нерухомість Андрій Портнов. А після Євромайдану і втечі Андрія Портнова до Росії у 2014 році там же опинилася і Валяєва. У Росії Валяєва отримала російський паспорт.

На Анастасію Валяєву було оформлено будинок на 900 квадратних метрів у селищі Тимошкіно під Москвою. Восени 2021 року вона продала цей маєток.

На Анастасію Валяєву було оформлено будинок на 900 квадратних метрів у селищі Тимошкіно під Москвою
На Анастасію Валяєву було оформлено будинок на 900 квадратних метрів у селищі Тимошкіно під Москвою

За даними, які отримали журналісти, номер телефону, яким користувалася Анастасія Валяєва у Росії, підписаний як «Анастасія Портнова». Крім того, Валяєва паркувала власне авто, якщо робити висновок із отриманої інформації, почергово з Андрієм Портновим у Москві, зокрема під МЗС Російської Федерації протягом 2016 – 2018 років.

Протягом трьох тижнів журналісти намагаються отримати відповіді на запитання від Анастасії Валяєвої. 22 лютого Валяєва повідомила, що наразі перебуває у лікарні і пообіцяла перетелефонувати, коли їй буде зручно. З того часу жінка отримала декілька повідомлень із запитаннями у меседжерах, однак на запитання не відповіла, не відповідала і на телефонні дзвінки.

Так само журналістам «Схем» відповіді на запит не надав і Андрій Портнов.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

XS
SM
MD
LG