Доступність посилання

ТОП новини

Учасник нападу в «Укрексімбанку» зустрівся з журналістами. «Схеми» до дискусії не запрошували


Ексдиректор департаменту внутрішньої безпеки «Укрексімбанку» Ігор Тельбізов та колишній начальник управління внутрішньої безпеки банку Олег Осіпов є обвинуваченими у кримінальному провадженні через напад на журналістів «Схем»
Ексдиректор департаменту внутрішньої безпеки «Укрексімбанку» Ігор Тельбізов та колишній начальник управління внутрішньої безпеки банку Олег Осіпов є обвинуваченими у кримінальному провадженні через напад на журналістів «Схем»

Учасник нападу в «Укрексімбанку» обіцяє стипендії журналістам-початківцям і розслідувачам. Про це ексдиректор департаменту внутрішньої безпеки «Укрексімсімбанку» Ігор Тельбізов заявив 29 грудня під час заходу під назвою «Укрексімбанк: медійні, репутаційні, політичні, економічні та соціальні наслідки найгучнішого скандалу 2021 року», повідомляє видання Детектор медіа.

У «круглому столі», присвяченому інциденту з нападом на журналістів «Схем» у кабінеті голови правління «Укрексімбанку», де Тельбізов є серед обвинувачених, взяли участь журналісти, а також член ради НБУ Василь Горбаль, радник Міністерства фінансів Андрій Гливка і Дмитро Раімов як представник «Агенції кризових комунікацій», яка і організувала цей захід.

Захід відбувся у приміщенні Національної спілки журналістів України. В анонсі заходу НСЖУ зазначено, що «до обговорення запрошені учасники інциденту та їх захисники».

Керівниця проекту «Схем» Наталка Седлецька повідомила, що нікого з представників редакції або адвокатів потерпілих не запрошували до участі у заході.

Додано:

30 грудня Дмитро Раімов прокоментував ситуацію з заходом. На своїй сторінці у Фейсбук він написав, що його агентство організувало круглий стіл, щоб «допомогти діалогу, що можна цькування змінити на діалог» та «підкреслити, що можна спокутувати свою провину». За словами Раімова, необіхдно «прописати правила та закони, навчати службовців та топів», щоб уникнути таких історій (напад на журналістів в «Укрексімбанку» – ред.) надалі.

«Я вважаю, якщо людина усвідомлює ситуацію, вона може вийти та говорити. Діалог, а не цькування. Праведні не ті, хто не грішив, а ті, хто згрішив і покаявся. Запросили незалежного модератора із журналістів. Всі учасники знали тему зборів, спочатку модератор представив одного з учасників скандалу. Сказали, що є лише одна сторона. Про це скажу ще згодом. Ніхто зі столу не встав. Не пішов. Всі почали висловлюватись і робити доповіді. Була складна розмова. спілка журналістів дала міцно відчути вогонь гніву за ситуацію тоді в банку і я вдячний їм за це», – написав Раімов.

Також він вказав, що ініціатором круглого столу виступило агентство, а НСЖУ підтримала цю ідею та надала майданчик для діалогу. Щодо того, що представників «Схем» не запросили на захід, він написав наступне: «Також у особистих листуваннях я звертався до спілки із проханням запросити другу сторону. І вважаю несправедливим накидатися на спілку. Організатори ми й мали все й перепитати».

Як повідомляє «Детектор медіа», Ігор Тельбізов заявив, що шкодує про напад на журналістів та назвав ситуацію «ганебною». Після чого повідомив, що збирається стати засновником «стипендіальної програми для журналістів розслідувачів».

«Я вперше познайомився із журналістами в роботі. Журналістика одна з найважливіших професій. Я докладу всіх зусиль для недопущення подібних ситуацій надалі», – додав Тельбізов.

Читайте також: Мецгер, «ДНР», SkyMall та $60 мільйонів. Розслідування «Схем» про «Укрексімбанк»

Ексдиректор департаменту внутрішньої безпеки «Укрексімбанку» разом з колишнім начальником управління внутрішньої безпеки банку Олегом Осіповим є обвинуваченими у кримінальному провадженні за статтею 171 (незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів та технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, скоєного посадовою особою з використанням свого службового становища) та статтею 126 (умисне вчинення насильницьких дій, які спричинили фізичний біль і не спричинили тілесних ушкоджень) КК України. Справу розглядає Голосіївський суд столиці.

Разом з ними по справі проходять ексголова правління банку Євген Мецгер та його колишній прессекретар Володимир Пікалов. Їхні дії кваліфікують за статтею 171 Кримінального кодексу.

Під час судових засідань ніхто з обвинувачених своєї вини у нападі на журналістів «Схем» не визнав. Наступне засідання призначене на 16:30 17 січня.

4 жовтня під час інтерв’ю з головою правління «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером журналіст «Схем» запитав його про великий валютний кредит під заставу проблемного активу, який банк видав бізнесмену, чия компанія сплачує податки угрупованню «ДНР». Мецгеру не сподобалося запитання і він наказав охороні «забрати камери» в журналістів та «дістати з них касети».

За наказом Євгена Мецгера співробітники банку застосували фізичну силу до оператора «Схем», відібрали у нього дві камери та картки, на які здійснювався запис, і видалили записане відео.

XS
SM
MD
LG