Доступність посилання

ТОП новини

Байден і Джонсон підписали «нову Атлантичну хартію»


Це порівняння з Атлантичною хартією, підписаною 80 років тому, під час Другої світової війни, британським прем’єром Вінстоном Черчиллем і президентом США Франкліном Рузвельтом
Це порівняння з Атлантичною хартією, підписаною 80 років тому, під час Другої світової війни, британським прем’єром Вінстоном Черчиллем і президентом США Франкліном Рузвельтом

Президент США Джо Байден і прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон на зустрічі в британському графстві Корнуолл 10 червня підписали документ про зміцнення співпраці двох країн, який вони назвали «новою Атлантичною хартією».

Це порівняння з Атлантичною хартією, підписаною 80 років тому, під час Другої світової війни, британським прем’єром Вінстоном Черчиллем і президентом США Франкліном Рузвельтом. Цей документ, до якого згодом приєдналися інші противники гітлерівської Німеччини, включно з СРСР, був покликаний визначити головні принципи міжнародної політики після перемоги у війні.

У «новій Атлантичній хартії» акцентована увага на прихильності США і Британії ідеям демократії, відкритого суспільства, прав людини. У документі йдеться також про необхідність зміцнення міжнародного порядку, заснованого на правилах, і про дотримання принципів суверенітету і територіальної цілісності держав. США і Велика Британія виступили за мирне вирішення конфліктів і при цьому наголосили, що підтримуватимуть своїх союзників по НАТО і що, поки ядерна зброя існує, НАТО залишиться союзом, який має ядерний арсенал. У документі також ідеться про необхідність боротьби зі змінами клімату.

Байден і Джонсон провели першу особисту зустріч після вступу президента США на посаду. Британський прем’єр, який раніше схвально відгукувався про колишнього президента США і суперника Байдена Дональда Трампа, назвав зустріч із Байденом «ковтком свіжого повітря». За словами президента США, серед тем, які вони обговорювали з британським прем’єром, була боротьба з пандемією, відновлення глобальної економіки, клімат.

11 червня в Британії почнеться саміт «Групи семи». Після цього Байден візьме участь у самітах НАТО і ЄС, а 16 червня зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним у Женеві.

XS
SM
MD
LG