Доступність посилання

ТОП новини

США запровадили санкції проти фінансового сектору Ірану


«Наші санкційні програми триватимуть доти, поки Іран не припинить підтримку терористичної діяльності і не зупинить свою ядерну програму», – йдеться у заяві міністра фінансів США Стівена Мнучіна
«Наші санкційні програми триватимуть доти, поки Іран не припинить підтримку терористичної діяльності і не зупинить свою ядерну програму», – йдеться у заяві міністра фінансів США Стівена Мнучіна

Вашингтон вніс до «чорного списку» практично весь фінансовий сектор Ірану, завдавши удару по економіці, яка вже сильно постраждала від санкцій США.

Міністерство фінансів США 8 жовтня запровадило санкції проти 18 іранських банків, які до цього часу уникали більшості санкцій США, запроваджених адміністрацією Дональда Трампа після виходу США з ядерної угоди 2015 року між Тегераном і світовими державами.

«Сьогоднішні дії… відображають наше зобов’язання припинити нелегальний доступ до доларів США», – йдеться у заяві міністра фінансів США Стівена Мнучіна.

У заяві Міністерства фінансів вказано, що санкції націлені на 16 іранських банків за їхню роль у фінансовому секторі країни. Зазначається, що ще один банк потрапив до «чорного списку», оскільки він пов’язаний з військовими Ірану, а другий – через те, що він належить або підконтрольний іншому іранському банку, проти якого діють санкції.

Іноземним компаніям, які ведуть справи з цими банками, дали 45 днів, щоб припинити свою діяльність. Якщо вони цього не зроблять, то зіткнуться з так званими «вторинними санкціями».

«Наші санкційні програми триватимуть доти, поки Іран не припинить підтримку терористичної діяльності і не зупинить свою ядерну програму», – додав Мнучін.

За його словами, заходи не торкнуться гуманітарних операцій, спрямованих на підтримку іранського народу.

Однак міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявив, що США націлились на «останні канали з оплати їжі та ліків» для Ірану в розпал пандемії коронавірусу.

«Іранці переживуть і цю жорстокість», – написав він у твіттері.

Напруженість у відносинах між Тегераном і Вашингтоном зросла після того, як президент Дональд Трамп в 2018 році відмовився від участі у ядерній угоді між Іраном і світовими державами, згідно з якою Тегеран зобов’язався обмежити свої атомні амбіції в обмін на послаблення санкцій.

На додаток до повторного введення санкцій, які були скасовані відповідно до угоди, Вашингтон звинуватив Іран у фінансуванні екстремізму на Близькому Сході, що Іран заперечує.

XS
SM
MD
LG