Доступність посилання

ТОП новини

США опублікували доповідь про права людини в Україні


Доповідь представив держсекретар США Майк Помпео
Доповідь представив держсекретар США Майк Помпео

Державний департаменти США 11 березня оприлюднив доповідь про права людини в Україні.

Серед основних проблем вказані: незаконні вбивства; тортури та інші види жорстокого поводження з боку правоохоронців; невідповідні та небезпечні для життя умови утримання у тюрмах та слідчих ізоляторах; довільні арешти та затримання; істотні проблеми з незалежністю судової гілки влади; обмеження свободи вираження думок, друку та інтернету, зокрема насильство по відношенню до журналістів; цензуру і блокування веб-сайтів; широко поширена корупція у владі; злочини, пов’язані з насильством або погрозою насильством людям з обмеженими можливостями, етнічним меншинам, і представникам ЛГБТ.

Зазначається, що влада не вдалася до адекватних заходів для судового переслідування та покарання посадових осіб, зловживання яких «призвели до атмосфери безкарності».

Стосовно ситуації на окупованих проросійськими бойовиками територій Донбасу, зазначається, що проросійські сили беруть участь у вбивствах мирних жителів, насильницьких викраденнях та зникненнях. Серед інших порушень прав людини: тортури; незаконні затримання; насильство за гендерною ознакою; політично мотивовані ув’язнення; небезпечні для життя умови утримання в тюрмах; жорсткі обмеження на свободу вираження поглядів; обмеження прав на мирні зібрання; обмеження свободи пересування через лінію зіткнення.

В окупованому Росією Криму зафіксовані: викрадення людей; тортури і знущання над ув’язненими з метою отримання зізнань та покарання осіб, що чинять опір окупації; незаконні затримання; обмеження прав на мирні зібрання та свободу віросповідання.

У звіті зазначається, що окупаційна влада Криму продовжує переслідувати кримських татар і проукраїнських активістів.

XS
SM
MD
LG