Доступність посилання

ТОП новини

Суд Євросоюзу відхилив скарги Польщі та Угорщини щодо можливості скоротити їм фінансування


Остаточне рішення розташованого в Люксембурзі Європейського суду (ECJ) не може бути оскаржене
Остаточне рішення розташованого в Люксембурзі Європейського суду (ECJ) не може бути оскаржене

Найвищий суд Європейського Союзу відхилив юридичні оскарження Польщі та Угорщини щодо нового інструменту, який дозволяє блоку скоротити або призупинити фінансування країн-членів, якщо буде визнано, що вони не дотримуються верховенства права.

Популістські уряди двох країн оскаржували цей інструмент, заявивши, що 27-членний блок не має юридичних повноважень для впровадження такого кроку.

Європейський суд – найвища інстанція Суду Європейського Союзу – постановив, що механізм «призначений для захисту бюджету Союзу від наслідків... порушень принципів верховенства права», і, таким чином, є дозволеним згідно з договорами ЄС.

«Суд у повному складі відхиляє позов», – йдеться у заяві судді від 16 лютого.

Читайте також: Польща, Німеччина і Франція збирають саміт «Веймарського трикутника»: чого очікувати Україні

Євросоюз критикував Польщу та Угорщину за кроки, які обмежують права жінок, ЛГБТ та мігрантів, а також за придушення свободи судів, медіа, науковців та неурядових організацій.

Європейський суд заявив, що, вступаючи до блоку, країни-члени зобов’язуються поважати його «загальні цінності... такі як верховенство права та солідарність», а Європейський Союз «повинен мати можливість захищати ці цінності».

Остаточне рішення розташованого в Люксембурзі Європейського суду (ECJ) не може бути оскаржене.

Обидві країни розкритикували це рішення: Угорщина назвала його «політичним рішенням», а Варшава охарактеризувала його як атаку на суверенітет Польщі.

«Польща повинна захистити свою демократію від шантажу, який має на меті відібрати у нас право на самовизначення», – написав у Twitter заступник міністра юстиції Себастьян Калета.

Міністерка юстиції Угорщини Юдит Варга у своєму Фейсбуці назвала це рішення спробою ЄС допомогти опозиції скинути правий уряд прем’єр-міністра від популістської партії Віктора Орбана на майбутніх виборах.

«Рішення є живим доказом того, що Брюссель зловживає своєю владою», – заявила вона.

Партія Орбана Fidesz змагатиметься з об’єднаною опозицією на загальних виборах 3 квітня, які, як показують опитування громадської думки, можуть поставити під загрозу владу Орбана вперше з 2010 року.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG