Доступність посилання

ТОП новини

Польща готується до можливої хвилі біженців з України – міністр


За словами Маріуша Камінського, це один із «різних сценаріїв», до яких готується Польща
За словами Маріуша Камінського, це один із «різних сценаріїв», до яких готується Польща

Польща готується до можливої хвилі біженців з України на тлі загострення ситуації довкола українського кордону і накопичення там російських сил, повідомив міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський.

За його словами, це один із «різних сценаріїв», до яких готується країна.

«Очевидно, що ми готуємося до різних сценаріїв у зв’язку з ситуацією в Україні. Один із них – робота воєводств(воєводство – адміністративна одиниця – ред.), пов’язана з можливим напливом біженців з України, які через можливий конфлікт можуть шукати притулку в нашій країні», – написав міністр у твітері 13 лютого.

Як пише інтертет-видання Onet Wiadomości, з неофіційних джерел відомо, що Константи Радзівілл – голова найбільшого в Польщі Мазовєцького воєводства, ще 9 лютого звернувся до керівників міст із тим, щоб «ретельно проаналізувати і вказати перелік об’єктів, які можуть бути призначені для можливого розселення іноземців».

Такими об’єктами, вважає Константи Радзівілл, можуть стати центри відпочинку, костели, готелі, спортивні й торговельні зали.

З осені минулого року у ЗМІ почали з’являтися повідомлення з посиланням на дані розвідки про концентрацію російських військ на кордоні з Україною. США й інші країни Заходу припустили, що Москва готує військове вторгнення і почали надавати військову допомогу Україні.

Кремль ці заяви відкинув і зажадав від США і НАТО «гарантій безпеки», зокрема, не розширювати Альянс на схід. Представники Заходу заявляли, що на поступки в принципових питаннях не підуть.

13 лютого президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови запросив президента США Джо Байдена в найближчі дні відвідати Україну.

«Переконаний, що ваш приїзд до Києва в найближчі дні, що є вирішальними для стабілізації ситуації, буде потужним сигналом та сприятиме деескалації», – заявив Зеленський за підсумками телефонної розмови із президентом США.

Пресслужба українського президента зазначила, що Зеленський наголосив на важливості надання дієвих гарантій безпеки Україні.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG