Доступність посилання

ТОП новини

Суд в окупованому Криму засудив до 10,5 років колонії «бійця українського нацбатальону» – ФСБ Росії


Вирок був винесений 23 січня 2019 року
Вирок був винесений 23 січня 2019 року

Підконтрольний Росії Ленінський районний суд Криму виніс вирок 24-річному жителю Криму Февзі Саганджі, якого визнали «винним в участі в діяльності незаконного збройного формування на території України». Про це повідомляє «Кримінформ» з посиланням на управління ФСБ Росії в окупованому Криму.

Вирок був винесений 23 січня 2019 року.

«Ленінський районний суд визнав Февзі Саганджі винним в інкримінованому злочині та призначив йому покарання у вигляді 10 років 6 місяців позбавлення волі», – йдеться в повідомленні.

За версією слідства, житель Криму в січні 2016 року приєднався до «кримськотатарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана».

«Будучи членом зазначеного незаконного збройного формування, підтримуючи цілі його створення, (здійснення блокади Криму з боку українського кордону, а також боротьба, в тому числі збройна, за повернення Кримського півострова до складу України), Февзі Саганджі з січня 2016 по вересень 2017 року брав активну участь в діяльності батальйону, пройшовши курси стрілецько-вогневої, рукопашної і мінно-вибухової підготовки», – стверджують у кримському управлінні ФСБ.

Повідомляється, що Саганджі повернувся до Криму у вересні 2017 року. У квітні 2018 року його затримали співробітники управління підприємств ФСБ Росії по Криму і Севастополю. Відносно нього слідчим відділом управління було порушено кримінальну справу за частиною 2 статті 208 Кримінального кодексу Росії. Публічних коментарів Саганджі з приводу вироку немає.

У листопаді 2018 року адвокат Іслям Веліляєв заявив, що в Криму можуть почастішати кримінальні переслідування за участь в «незаконних збройних формуваннях».

23 січня 2019 року стало відомо, що в Криму пройшли обшуки за адресами «учасників українського батальйону імені Номана Челебіджихана». Пізніше стало відомо, що ФСБ Росії в Криму обшукали батьків представника цивільного формування «Аскер» Евеліни Аріфова і кримчанина Бекіра Абултарова.

Дискусія про створення кримськотатарського батальйону в складі структури правоохоронних органів України триває з 2016 року. У Меджлісі кримськотатарського народу відзначали, що всі матеріали з даного питання були передані президенту України Петру Порошенко і главі МВС Арсену Авакову.

У Національній гвардії України, яка входить в систему Міністерства внутрішніх справ України, відзначали, що заяви про створення в їх структурі «кримськотатарського батальйону», залишаються поки на рівні заяв, які не закріплені законодавчо.

Голова громадської організації «Аскер» Ленур Іслямов закликав присвоїти «кримськотатарському батальйону імені Номана Челебіджихана» номер військової частини.

XS
SM
MD
LG