Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Львові заборонив проросійську партію «Соціалісти» (доповнено)


Згідно з рішенням суду, майно партії «Соціалісти» та її осередків передаються у власність держави
Згідно з рішенням суду, майно партії «Соціалісти» та її осередків передаються у власність держави

Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова своїм рішення 13 червня заборонив діяльність партії «Соціалісти». Цю політичну силу Рада національної безпеки та оборони і Міністерство юстиції визначають як проросійську.

Згідно з оцінкою СБУ, ця партія працювала на дестабілізацію ситуації в Україні, виправдовувала дії російської влади.

Політична партія з назвою «Соціалісти» була зареєстрована Мін’юстом у січні 2015 року. Спершу її очолив представник соціалістичного руху Василь Цушко, з 2016 до 2019 року керівником цієї проросійської сили був міністр закордонних справ України (2012-2014 років), народний депутат V-VІІ скликань Леонід Кожара. З 2019 року партію очолив Євген Анопрієнко, який був пов’язаний із так званим «Комітетом спасіння України». Офіс цієї організації зареєстрований у Москві.

Як наголосила представниця Мінюсту Христина Ган, діяльність Комітету координував колишній глава Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Клюєв, входив туди і екснардеп, оголошений у розшук, Олег Царьов. (Захист Клюєва у листі до Радіо Свобода заперечив зв'язок Клюєва з «Комітетом спасіння України» та партією «Соціалісти»).

Згідно з рішенням суду, майно партії «Соціалісти» та її осередків передаються у власність держави.

Представники партії «Соціалісти» на судове засідання не прийшли.

8 червня 2022 року колегія суддів Восьмого адміністративного апеляційного суду заборонила політичну партію «Опозиційний блок». Судом було частково задоволено позовні вимоги Міністерства юстиції України: заборонено діяльність цієї політичної сили, кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень передано у власність держави.

Новину доповнено заявою захисту Андрія Клюєва.

XS
SM
MD
LG