Доступність посилання

ТОП новини

У Росії ЗМІ заявили про арешт генерала Суровікіна після заколоту Пригожина


Міноборони Росії про долю генерала не повідомляло. Сам Суровікін востаннє з’являвся на публіці увечері 23 червня
Міноборони Росії про долю генерала не повідомляло. Сам Суровікін востаннє з’являвся на публіці увечері 23 червня

Видання The Moscow Times із посиланням на джерела, близькі до Міноборони Росії, повідомило 28 червня, що генерал Сергій Суровікін, командувач Повітряно-космічними військами Росії і заступник командувача російськими військами в Україні, – заарештований.

На запитання журналістів про те, де зараз перебуває генерал, джерело відповіло: «Цю інформацію у нас навіть внутрішніми каналами не коментують».

Офіційного підтвердження цієї інформації немає.

Раніше про арешт Суровікіна повідомляли деякі провоєнні російські телеграм-канали. Зокрема, блогер Володимир Романов писав, що генерала заарештували 25 червня, тобто наступного дня після завершення заколоту ПВК «Вагнер». Інші провоєнні канали, однак, стверджують, що генерал не заарештований, а лише пише пояснювальні записки у зв’язку з заколотом. Міноборони Росії про долю генерала не повідомляло.

Сам Суровікін востаннє з’являвся на публіці увечері 23 червня. Тоді він записав відеозвернення, в якому закликав бійців ПВК «Вагнер» зупинитися. Де він зараз – невідомо.

Колишній головний редактор «Эха Москвы» Олексій Венедиктов стверджує, що, за його інформацією, Суровікін три дні не виходить на зв’язок із власною родиною. За словами Венедиктова, неможливо зв’язатися і з його охороною.

Так Венедиктов, що має багато джерел у російських владних колах, прокоментував повідомлення про можливий арешт генерала у зв’язку з роллю, яку він нібито зіграв у заколоті ПВК «Вагнер».

Видання The New York Times і Wall Street Journal 28 червня писали, посилаючись на джерела у розвідці США, що Суровікін міг знати про плани Євгена Пригожина виступити проти армійського керівництва. Про те, чи підтримував він сам заколот, джерела у розвідці не мають певної думки.

Суровікін – один із найбільш відомих російських генералів, восени він був призначений командувачем усього угруповання російських військ в Україні. З його іменем пов’язана кампанія з бомбардування українських енергетичних об’єктів, будівництво лінії укріплень на окупованих територіях і відступ військ РФ від Херсона й правобережжя Дніпра, який він назвав «непростим рішенням».

Згодом він став заступником командувача військового угруповання РФ в Україні.

Суровікіна активно хвалила більшість провоєнних блогерів. Голова ПВК «Вагнер» Євген Пригожин також відгукувався про нього схвально, протиставляючи іншим армійським начальникам.

XS
SM
MD
LG