Доступність посилання

ТОП новини

Сутички в Казахстані: восьмеро загиблих, 40 поранених


Пошкоджені будинки в селищі Масанчі, 8 лютого 2020 року
Пошкоджені будинки в селищі Масанчі, 8 лютого 2020 року

Восьмеро людей загинули, 40 поранені внаслідок конфлікту та кількох сутичок у селах у Жамбильській області на півдні Казахстану, повідомив міністр внутрішніх справ країни Ерлан Тургимбаєв 8 лютого.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що поліція й національна гвардія контролюють ситуацію в регіоні. Він наказав урядовм вдатися до заходів, щоб відновити спокій у селищах.

Як повідомляють кореспонденти казахської служби Радіо Свобода, в одному з селищ, Масанчі, куди їм вдалося дістатися, чимало крамниць та будинків пошкоджені чи мають сліди підпалів внаслідок заворушень.

Читайте також: Казахстан забороняє експорт захисних масок до Китаю на тлі поширення коронавірусу​

За даними Тургимбаєва, озвученими на пресконференції в Нур-Султані, поліція заарештувала 47 людей. Він повідомив про 30 будинків, 15 магазинів та 20 автомобілів, пошкоджених учасниками сутичок.​

Киргизька служба Радіо Свобода повідомляє з посиланням на прикордонників Киргизстану, що людей, постраждалих від насильства у Казахстані, почали транспортувати автівками через кордон увечері 7 лютого, коли почалися вуличні заворушення.

За цим повідомленням, близько 20 постраждалих шукали медичної допомоги в сусідньому Киргизстані. Десятьох госпіталізували в лікарнях недалеко від кордону, двох відвезли до Бішкеку для лікування.

У низці селищ Жамбильської області живе етнічна меншина дунганів – мусульман китайського походження.

Кореспонденти також оприлюднюють світлини, на яких видно біженців, що залишають регіон через кордон із Киргизстаном.

Біженці з Казахстану в киргизькому Токмаку, 8 лютого 2020 року
Біженці з Казахстану в киргизькому Токмаку, 8 лютого 2020 року

Токаєв наказав провести розслідування, зокрема наказав безпековим службам виявити відповідальних за розпалювання міжетнічної ворожнечі, «провокативні чутки та дезінформацію».

«Найважливішим зараз є заспокоїти населення», – заявив він.

Наразі не відомо, що саме стало причиною для спалаху насильства в провінції.

XS
SM
MD
LG