Доступність посилання

ТОП новини

Польща передала Україні понад 200 танків Т-72 – ЗМІ


Раніше такі танки Україні відправила Чехія
Раніше такі танки Україні відправила Чехія

Польща передала Україні понад 200 танків Т-72 та кілька десятків бойових машин піхоти, повідомляє Польське радіо. Раніше такі танки Україні відправила Чехія.

За даними видання, у Польщі було майже 400 танків Т-72, частину з яких модернізували у 2019 році. Українській армії Польща передає насамперед танки, які не пройшли модернізацію. Зазначається, що переданих Т-72 достатньо, щоб сформувати дві танкові бригади.

Варшава з початку російського вторгнення в Україну надала Києву військову техніку та обладнання на півтора мільярда євро. Київ отримав зокрема системи залпового вогню «Град» та ракети «повітря-повітря» для літаків МіГ-29 та Су-27, а також безпілотники польського виробництва WB Electonics для розвідувальної діяльності.

Танки Т-72 прийняли на озброєння у 1973 році у Радянському Союзі. На Уралвагонзаводі та на Челябінському тракторному заводі їх випускали до початку 1990-х років. Вони використовувалися зокрема у країнах Східної Європи. Західні ЗМІ писали, що Польща та Чехія відправили Україні старі Т-72, якими вміють користуватися українські військовослужбовці.

Президент США Джо Байден, виступаючи в Білому домі, заявив, що скерував Конгресу запит щодо додаткових 33 млрд дол на допомогу Україні. Понад 20 млрд із цієї суми передбачено безпосередньо на військову допомогу та постачання зброї.

XS
SM
MD
LG