Доступність посилання

ТОП новини

Токсичні викиди в Криму спричинили російські військові – Міноборони


Навчання російських військових спричинило хімічні викиди у Криму, кажуть в Міноборони України
Навчання російських військових спричинило хімічні викиди у Криму, кажуть в Міноборони України

Викид хімічних речовин на території окупованого Криму трапився через військових Збройних сил Росії, які на тренуваннях обстріляли відстійники відходів титанового та содового заводів, повідомив речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник.

Він навів дані Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

«13-19 серпня цього року під час тренування з прикриття адміністративного кордону з Херсонською областю, підрозділи ЗС РФ проводили стрільби в районах розташування відстійників відходів хімічного виробництва титанового та содового заводів. Внаслідок влучень снарядів, зазначені об’єкти були пошкоджені, що призвело до суттєвого погіршення екологічної обстановки на всій півночі окупованого Криму», – заявив Мотузяник.

Він також зазначив, що Росія «намагається приховати масштаб екологічної проблеми і уникнути відповідальності», тому дезінформує суспільство про реальний стан екологічної небезпеки на півострові.

У ніч з 23 на 24 серпня в місті Армянськ на півночі окупованого Криму стався викид невідомої речовини. 28 серпня призначений Росією голова Криму Сергій Аксьонов написав на своїй сторінці у Facebook, що ситуація в Армянську «виходить за межі норми». 4 вересня він оголосив про евакуацію дітей з міста із «запобіжною метою».

Фактична влада анексованого Росією Криму заявила, що причиною викидів шкідливої речовини на півночі півострова є спека і тривала відсутність опадів. За попередніми даними досліджень, причиною забруднення є випаровування вмісту кислотонакопичувача, використовуваного «Кримським титаном».

Читайте також: «За два дні все згоріло». Кримське село Перекоп після «хімічної атаки»

Військовослужбовці Держприкордонслужби України повідомили про виявлення шкідливих хімічних речовин у повітрі уздовж адміністративного кордону з анексованим Росією Кримом, найбільша кількість таких випадків виявлена між КПВВ «Каланчак» і КПВВ «Чаплинка».

Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш заявив журналістам, що для жителів материкової України немає загрози через забруднення повітря на півночі анексованого Росією Криму.

Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини повідомив, що передав інформацію про викиди шкідливих речовин в районі Армянська на півночі анексованого Росією Криму в ООН, ОБСЄ, ВООЗ і Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Завод «Кримський титан» розпочав роботу ще 1971 року, а на початку 2000-х перейшов під контроль компанії Groop DF Дмитра Фірташа. Головним напрямком підприємства є виробництво діоксиду титану – речовини, що застосовується в лакофарбовій, гумотехнічної промисловості, при виробництві пластмас і в багатьох інших галузях.

XS
SM
MD
LG