Доступність посилання

ТОП новини

Трамп заявляє про тимчасове припинення «шатдауну»


Дональд Трамп
Дональд Трамп

Перемови щодо завершення часткової зупинки роботи уряду США завершилися успішно – про це заявив президент Сполучених Штатів Дональд Трамп у Вашингтоні 25 січня.

«Я дуже гордий заявити сьогодні, що ми досягли угоди, щоб завершити «шатдаун» і запустити роботу федерального уряду. Як всі знають, я маю дуже потужну альтернативу, але не хочу застосовувати її в цей час. Сподіваюсь, що такої потреби не виникне. Я хочу подякувати всім неймовірним федеральним працівникам та їхнім чудовим сім’ям, які показали таку надзвичайну відданість перед обличчям складнощів, що виникли останнім часом», – заявив президент, виступаючи перед журналістами.

За словами Трампа, він планує підписати закон, який уможливить роботу уряду до 15 лютого 2019 року.

«Незабаром я підпишу закон, який відкриє наш уряд на три тижні до 15 лютого. Я переконаюся, що всі робітники отримають свої зарплати дуже швидко або так швидко, як це можливо. Це станеться скоро. Я прошу лідера більшості в Сенаті Мітча Макконнела внести цю пропозицію до порядку денного негайно», – заявив він.

За словами Трампа, він побачив з боку членів Конгресу як від Республіканської, так і від Демократичної партії готовність «відкласти вбік партійні інтереси і поставити безпеку американського народу на перше місце».

Читайте також: Президенту Трампу відмовили у виступі з промовою у нижній палаті Конгресу​

«Вони сказали, що виступають за повну безпеку кордонів, і нарешті повністю визнали, що мати бар’єри, огорожі чи стіни, називайте як хочете, – це важлива частина вирішення проблеми… Базуючись на операційних вказівках від експертів на місцях, вони укладуть пакет пропозицій із безпеки батьківщини, який я скоро затверджу як закон. Протягом наступного 21 дня я очікую, що демократи і республіканці будуть сумлінно працювати», – пояснив президент США.

В іншому ж разі, попереджає він, зупинення роботи уряду буде відновлено.

«Якщо ми не отримаємо чесну угоду від Конгресу, уряд знову припинить роботу 15 лютого, або ж я застосую важелі, надані мені законом і Конституцією Сполучених Штатів, щоб вирішити цю надзвичайну ситуацію», – застеріг він.

Cтан часткової зупинки уряду через відсутність затвердженого фінансування наразі найдовший в історії США: із 22 грудня 2018 року. Конгрес відмовляється пристати на вимогу Трампа і надати кошти на бажане для нього будівництво стіни на кордоні з Мексикою в сумі понад 5 мільярдів доларів. Трамп, зі свого боку, відмовляється підписувати будь-який бюджетний документ, що не передбачатиме цих коштів.

XS
SM
MD
LG