Доступність посилання

ТОП новини

Тихановська готова відвідати Україну – як тільки буде запрошення з боку Києва


Світлана Тихановська на тлі українського державного та білоруського національного прапорів, фото ілюстративне
Світлана Тихановська на тлі українського державного та білоруського національного прапорів, фото ілюстративне

Лідерка білоруської опозиції, голова Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі Світлана Тихановська заявила, що готова відвідати з візитом Україну як тільки буде запрошення з боку української влади.

У письмовому коментарі Українській редакції Радіо Свобода Тихановська зазначила: «Як тільки буде запрошення з українського боку. Але в будь-якому випадку, ми зустрічаємось з українськими політиками в онлайні та в інших країнах. Мною та моїми представниками проводилися численні публічні зустрічі з українськими політиками, з міжфракційним об’єднанням («За демократичну Білорусь» у Верховній Раді – ред.), з делегацією в ПАРЄ».

«На самому початку війни я направила делегацію до Києва, де відбулася зустріч із групою депутатів на чолі з першим віцеспікером Олександром Корнієнком. У нас активні і продуктивні контакти з українськими дипломатами практично в кожній країні, куди ми прибуваємо з візитами. Зустрічі на високому рівні, як правило, відбуваються публічно, але багато зустрічей моїх представників мають робочий характер», -- додала вона.

Тихановську, яка сформувала Об’єднаний перехідний кабінет 9 серпня 2022 року, приймали після виїзду за кордон у багатьох європейських та міжнародних інституціях, багатьох країнах Європи, вона була в Білому домі, але так і не відвідала з візитом Київ після президентських виборів у Білорусі 2020 року. Багато урядів країн Заходу і деякі міжнародні організації вважають ті вибори сфальсифікованими, а Олександра Лукашенка нелегітимним лідером країни.

Однією з причин, чому Тихановська ще не побувала в Україні як лідерка білоруської опозиції, називають те, що офіційний Київ не хоче розривати останні зв’язки з Мінськом, аби Білорусь офіційно не вступила військами у війну Росії проти України як союзниця Москви. Проте Лукашенко надав білоруську територію російським військам для завдавання ударів по Україні.

XS
SM
MD
LG