Доступність посилання

ТОП новини

Україна випереджає плани переходу на стандарти НАТО – Загороднюк


За словами міністра Андрія Загороднюка, реформа з переведенням армії на стандарти НАТО може бути завершена раніше, ніж очікувалося
За словами міністра Андрія Загороднюка, реформа з переведенням армії на стандарти НАТО може бути завершена раніше, ніж очікувалося

Україна впроваджує стандарти НАТО в Збройних силах швидше, ніж планувалося, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода міністр оборони Андрій Загороднюк.

За словами міністра, поступ української армії в цій реформі очевидний також для закордонних партнерів Києва.

«Коли наші партнери бачать, що ми реформуємося, то це наближає нас до альянсу. Вони поїхали з надзвичайно позитивним звітом. Можна точно сказати, що той рух щодо реформування, який у нас йде, надзвичайно позитивно оцінюється міжнародною спільнотою», – стверджує Загороднюк.

Читайте також: Міністр оборони про розведення військ, викриті схеми, стандарти НАТО і паперову армію

На питання щодо пунктів, які Київ впроваджує швидше за інші, голова Міноборони відповів, що реформа може бути завершена раніше, ніж очікувалося.

«Перехід на стандарти НАТО ми випереджаємо. Зараз ми порушуємо питання в парламенті. Президент подав як невідкладний законопроєкт щодо зміни дати в законі про нацбезпеку і оборону, тому що перехід на структуру керівництва ЗСУ у відповідності до стандартів НАТО змінить принцип керування ЗСУ. Це надзвичайно важлива історична подія для ЗСУ. Вона була запланована з 1 січня 2021 року. Ми її пропонуємо зробити з 1 березня 2020 року, тому що ми вже готові переходити. Якби законопроєкт ухвалили сьогодні, то, ми вже готові переходити сьогодні», – каже міністр.

Водночас він звернув увагу на «досить повільне» виконання стратегії реформування Військово-морських сил.

Читайте також: Парамедик «Правого сектору» розповіла, як освоюють стандарти НАТО з першої медичної допомоги на передовій​

«Стратегія ВМС розроблялася ще з 2015 року. Я коли ще був тут в Міноборони в офісі реформ, я вже бачив перші нариси стратегії ВМС. Їхнє виконання було досить повільним. Зараз ми все це пришвидшуємо. Щодо стратегії, розробки самої концепції ВМС були майже одними з перших серед інших ЗСУ. А стан їхніх спроможностей наразі не такий, як нам потрібно», – вважає урядовець.

Загороднюк не став конкретизувати, кого вважає винним у такому стані речей, натомість додав, що Міноборони має «чіткий план» дій і виконує його.

Повне інтерв’ю із Андрієм Загороднюком читайте на сайті Радіо Свобода.

XS
SM
MD
LG