Доступність посилання

ТОП новини

Україна закликає посилити тиск на Росію для звільнення кримських журналістів


Затриманий.в окупованому Криму блогер, громадянський журналіст Наріман Мемедемінов
Затриманий.в окупованому Криму блогер, громадянський журналіст Наріман Мемедемінов

Міністерство закордонних справ України у Всесвітній день свободи преси закликає міжнародну спільноту посилити тиск на владу Росії для звільнення кримськотатарських політв’язнів, які працювали як громадянські журналісти.

МЗС України вказує, що зараз в окупованому Криму російська влада утримує журналістів Ремзі Бекірова, Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхалієва, Нарімана Мемедемінова, а також правозахисника Сервера Мустафаєва.

«Закликаємо міжнародне співтовариство до рішучих дій проти знищення свободи слова і брутального порушення прав людини Російської Федерації в тимчасово окупованому Криму», – повідомили в МЗС.

Також у заяві вказано, що за 6 років окупації в Криму з 3 тисяч ЗМІ пройшли переатестацію лише 232 медіа.

«Росія фактично позбавила населення можливості почути альтернативну думку, блокуючи сигнали українських радіостанцій і доступи до онлайн-видань. Російські пропагандистські медіа не тільки захопили інформаційний простір Криму, але й поширюють мову нетерпимості, створюючи з українців та кримських татар образ ворога», – написали українські дипломати.

Як повідомляло Радіо Свобода, правозахисники зафіксували понад 300 фактів переслідування журналістів і блогерів у Криму за шість років його анексії Росією з боку російської влади і силових структур. Про це йдеться в оприлюдненому в лютому 2020 року звіті про утиски свободи слова в Криму, підготовленому Центром прав людини ZMINA і Кримською правозахисною групою.

XS
SM
MD
LG