Доступність посилання

ТОП новини

Павло Казарін: «Хто сім років тому вірив у війну з Росією?»


Біля Стіни пам'яті полеглих за Україну. Київ, 24 серпня 2019 року
Біля Стіни пам'яті полеглих за Україну. Київ, 24 серпня 2019 року

(Рубрика «Точка зору», спеціально для Крим.Реалії)

Ніколи не говори ніколи​

Хто сім років тому вірив у війну з Росією? В анексію Криму та окупацію Донбасу? «Вторгнення» було словом із лексикону маргіналів. Усі інші вірили в Будапештський меморандум та здатність Ахметова захистити свої інтереси.

Хто в середині 2013-го повірив би, що Янукович зникне через пів року? Дві третини країни не готові були виходити на протести, опозиція не могла зібрати масовий мітинг, а вся інтрига оберталася навколо 2015-го та перспективи другого туру.

Хто на самому початку Майдану повірив би у президентство Порошенка? Лідерами були Яценюк, Тягнибок і Кличко ‒ і в цьому тріумвіраті не було зайвих місць. Перемога Петра Олексійовича виглядала настільки ж неймовірною, як і реінкарнація Юлії Володимирівни.

Ангели та демони міняються місцями, кумири стають антигероями

Порівняно недавно ми захоплювалися Семеном Семенченком та Надією Савченко. Якби комусь спало на думку розповісти в момент їхнього зльоту про те, яке майбутнє на них чекає, ‒ його б розіп'яли.

І вже зовсім програшна справа ‒ розповідати нам самим трирічної давності про те, хто стане шостим президентом країни. У це не повірив би і сам майбутній шостий.

Ніщо не занадто. Ніщо не через край. У нашій реальності не буває «сміливих прогнозів». Ми змагаємося у припущеннях ‒ а потім настає майбутнє і ламає наші піщані замки. Ми звикли твердити ритуальне «все як завжди», але насправді немає ніякого «всього» і немає ніякого «завжди». Ангели та демони міняються місцями, кумири стають антигероями, а червоні лінії малюють лише для того, щоб було що переступити.

Порівняно недавно українська реальність нагадувала бразильський серіал

Причому, так було не завжди. Порівняно недавно українська реальність нагадувала тягучий бразильський серіал. В якому події трапляються рідко, а замість дій ‒ розмови. Щоб не заплутатися в іменах і подіях, досить було купувати щотижневу газету.

Ритм життя нагадував «Санта-Барбару». До речі, цей серіал в Україні стали показувати з 217-ї серії ‒ а закінчили на 2040-й. І це при тому, що загалом було знято 2137 епізодів. Але відсутність початку та кінцівки нікого не змусила помітити сюжетні діри.

Все змінилося шість років тому. У той самий момент, коли на зміну «бразильському милу» в нашу реальність прийшли правила «Ігор престолів».

Негідники здатні на ситуативне добро, а герої ‒ на не менше ситуативне зло

У цій реальності гинуть люди. У цій реальності панує інтрига. Ми звикаємо до думки, що життя ‒ не лінійне, що доля не оперує категорією «справедливість», що негідники здатні на ситуативне добро, а герої ‒ на не менше ситуативне зло.

Тут вже не виходить розслабитися. Пропущені серії загрожують тим, що ти не зрозумієш сюжет. Досить випасти на місяць ‒ щоб потім гадати, хто всі ці люди і куди поділися колишні.

Ніхто не лінійний. Більшість персонажів не описати кількома рядками. Кожен змінюється щодня ‒ і щоразу змінює наше ставлення до себе. Ким був для нас Ігор Коломойський у 2014 році? Ким ми вважали Іллю Ківу у 2015-му? Як змінювалося наше ставлення до Міхеїла Саакашвілі у 2016-му?

Ті, кого ми сьогодні вважаємо героями ‒ завтра можуть змінити своє амплуа

У наших зигзагах слабко вгадується спадкоємність. Ще гірше ‒ логіка. Лінійних сценаріїв більше немає ‒ а у персонажів немає монополії на добро і зло. Сюжет не гарантує нам неминучої перемоги, а реальність переконує в тому, що світом правлять не ідеали, а інтереси.

Ті, кого ми сьогодні вважаємо героями ‒ завтра можуть змінити своє амплуа. Ті, хто здаються нам фаворитами ‒ завтра можуть піти в небуття. Нинішні пророки стануть блазнями, а фріки можуть виявитися провидцями. Ніхто ні на що не приречений ‒ одного разу виписані біографії є тільки у мерців.

І ми навряд чи здогадуємося, яке майбутнє на нас чекає через рік.

Павло Казарін –​ оглядач Крим.Реалії

Оригінал публікації – на сайті Крим.Реалії

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG