Доступність посилання

ТОП новини

В УПЦ (МП) заявляють, що Почаївська лавра і далі перебуває в їхньому «законному користуванні»


Напередодні Мін’юст скасував державну реєстрацію права організації УПЦ (МП) на користування Почаївською лаврою
Напередодні Мін’юст скасував державну реєстрацію права організації УПЦ (МП) на користування Почаївською лаврою

В Українській православній церкві (Московського патріархату) заявляють, що Свято-Успенська Почаївська лавра на Тернопільщині і далі перебуває у «законному і правомірному користуванні братії чоловічого монастиря» УПЦ (МП), попри рішення Міністерства юстиції України.

«На сьогодні договір від 2003 року про користування спорудами (храми, дзвіниця, келії та ін.) Свято-Успенської Почаївської лаври за чоловічим монастирем УПЦ, є діючим і не скасованим... Рішення Мін’юсту про скасування державної реєстрації (вилучення із реєстру запису) про право користування на споруди Свято-Успенської Почаївської лаври не відміняє і не скасовує договір про користування від 2003 року. Водночас право користування, набуте до 2013 року, не підлягає обов’язковій державній реєстрації», – написав у Facebook у ніч на 24 листопада керівник юридичного відділу УПЦ (МП) протоієрей Олександр Бахов.

Він також висловив переконання в тому, що рішення Мін'юсту може бути скасоване у судовому порядку.

23 листопада перший заступник міністра юстиції України Олена Сукманова заявила, що комісія Мін’юсту скасувала рішення про державну реєстрацію права користування комплексом споруд Свято-Успенської Почаївської лаври за релігійною організацією «Почаївська Свято-Успенська лавра». Цю організацію очолює митрополит Української православної церкви (Московського патріархату) Володимир (Мороз), теперішній настоятель Почаївської лаври.

Згідно з повідомленням міністерства, таким чином комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації задовольнила скаргу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

У РПЦ таке рішення назвали «початком переслідувань» УПЦ (МП).

Читайте також: Почаївські депутати заявляють про спробу підкупу монахами Почаївської лаври

Почаїв – місто з населенням у вісім тисяч людей у Кременецькому районі Тернопільської області. Воно відоме насамперед через комплекс будівель Почаївської лаври, об’єкт паломництва прочан із багатьох регіонів України.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Мін’юст скасував право організації УПЦ (МП) на користування Почаївською лаврою​

У Московського патріархату немає власності в Україні – Єленський

«Форпост «русского мира». У Почаївській лаврі готуються протистояти автокефальній українській церкві?

XS
SM
MD
LG