Доступність посилання

ТОП новини

Після спецоперації з російським Мі-8 кількість охочих вояків РФ здатися Україні у полон зросла на 70% – Юсов


Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов
Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов

Після успішної спецоперації українських спецслужб «Синиця», під час якої російський пілот Максим Кузьмінов перегнав до України російський гелікоптер Мі-8, кількість російських військовослужбовців, які хочуть здатися в полон у межах проєкту «Хочу жить» зросла на 70%. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

«Є дуже стрибок по лінії «Хочу жить» окремо і по інших каналах зв’язку. Після успішної операції «Синиця» з Мі-8 і пілотом, скажімо, збільшилась кількість військовослужбовців армії РФ, які розглядають для себе подібний сценарій. Звернення на державний проєкт «Хочу жить» – стрибок відбувся приблизно на 70 відсотків за день», – заявив Юсов.

Прокоментував Юсов також інформацію з телеграм-каналів, що нібито особі, яка передасть Україні винищувач МіГ, дадуть два мільйони доларів.

«Ця інформація носить більше характер такої легенди і народної ініціативи. Але, звичайно, винагорода за МіГ буде», – каже він.

Наразі розвідка – це єдине джерело, яке озвучило публічно ріст кількості заявок для здачі в полон. Отримати коментар від російської сторони в умовах війни Радіо Свобода не може.

«Хочу жить» – державний проєкт Головного управління розвідки Міністерства оборони України, який покликаний допомогти військовослужбовцям РФ безпечно здатися в полон українським Збройним силам і зберегти своє життя. Проєкт, як заявляють, гарантує у разі здачі в полон утримання військовослужбовців згідно з нормами Женевських конвенцій.

Раніше Головне управління розвідки Міноборони України оприлюднило документальний фільм «Збиті льотчики Росії», у якому, серед іншого, вперше показали російського пілота, який перегнав до України російський гелікоптер Мі-8 у межах спецоперації під кодовою назвою «Синиця». Як стверджує ГУР, льотчик – Максим Кузьмінов, він служив у 319-му окремому вертолітному полку армійської авіації РФ – в/ч 13984 із пунктом постійної дислокації у Приморському краї РФ.

XS
SM
MD
LG