Доступність посилання

ТОП новини

У США закінчилися вірмено-азербайджанські переговори, сторони кажуть про «прогрес»


Зліва направо: голова МЗС Вірменії Арарат Мірзоян, державний секретар США Ентоні Блінкен, міністр закордонних справ Азербайджану Джейхун Байрамов у Вашингтоні, 1 травня 2023 року
Зліва направо: голова МЗС Вірменії Арарат Мірзоян, державний секретар США Ентоні Блінкен, міністр закордонних справ Азербайджану Джейхун Байрамов у Вашингтоні, 1 травня 2023 року

З 1 по 4 травня міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян та міністр закордонних справ Азербайджану Джейхун Байрамов провели переговори в Арлінгтоні, штат Вірджинія. Про це повідомили МЗС обох країн, а також Державний департамент США.

У повідомленнях наголошується, що міністрів прийняли в Національному навчальному центрі закордонних справ імені Джорджа Шульца. Вони зустрілися з державним секретарем США Ентоні Блінкеном, а також із радником президента США з національної безпеки Джейком Салліваном.

«Міністри та їх команди досягли прогресу у взаєморозумінні за деякими статтями проєкту двосторонньої угоди «Про мир та встановлення міждержавних відносин», при цьому зафіксувавши, що позиції з деяких ключових питань, як і раніше, розходяться», – йдеться в заявах.

Обидва міністри висловили вдячність американській стороні за проведення переговорів між Вірменією та Азербайджаном. Сторони домовились продовжити обговорення.

Читайте також: США та ЄС розглядають запровадження заборони на транзит товарів через Росію – Bloomberg

Як заявив своєю чергою Блінкен, представники обох країн виявили прихильність нормалізації відносин і припиненню конфлікту.

«І Вірменія, і Азербайджан погодилися загалом на певні умови і мають краще розуміння позицій одне одного з невирішених питань. Я запропонував міністрам повернутися до своїх столиць, щоб поділитися зі своїми урядами думкою про те, що за наявності додаткової доброї волі, гнучкості та компромісу досягти угоди можливо», – заявив державний секретар.

Блінкен анонсував подальшу підтримку Сполученими Штатами зусиль Баку та Єревану в забезпеченні сталого миру.

Організована США зустріч міністрів закордонних справ Вірменії та Азербайджану почалася 1 травня. Вона пройшла в рамках зусиль з подолання напруженості навколо контрольно-пропускного пункту, який Азербайджан нещодавно встановив у Лачинському коридорі, єдиній дорозі, що з’єднує Нагірний Карабах, населений переважно вірменами, з Вірменією.

XS
SM
MD
LG