Доступність посилання

ТОП новини

Венедіктова: матеріали Bellingcat вивчатимуть слідчі органи


«Усі матеріали (розслідувань – ред.), які проводять журналісти, ми завжди ретельно вивчаємо, завжди долучаємо до справи», – каже генпрокурорка
«Усі матеріали (розслідувань – ред.), які проводять журналісти, ми завжди ретельно вивчаємо, завжди долучаємо до справи», – каже генпрокурорка

Українські слідчі органи вивчать матеріали, викладені у розслідуванні Bellingcat щодо «вагнерівців», заявила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

«Усі матеріали (розслідувань – ред.), які проводять журналісти, ми завжди ретельно вивчаємо, завжди долучаємо до справи. Тому – вивчатимемо, долучатимемо… Розслідування є, воно здійснюється, які ще допити проводитиме слідство, думаю, що краще вам запитати безпосередньо у ДБР. Ми досить великий перелік прописали в наших прокурорських вказівках», – цитує Венедіктову агентство «Інтерфакс-Україна».

Вона нагадала, що кримінальні провадження щодо «вагнергейту» відкрили декілька правоохоронних органів.

«Потім ці справи об’єднали і передали, зокрема, до ДБР», – сказала генпрокурорка.

Відповідаючи на запитання про те, що особисто вона думає про розслідування Bellingcat, Венедіктова сказала: «Я не можу говорити припущеннями й оцінками, я можу говорити встановленими фактами та процесуальними конструкціями, якими ми оперуємо».

В оприлюдненому напередодні ввечері розслідуванні Bellingcat і російського видання The Insider йдеться про те, що ймовірна планована операція української розвідки із затримання російських найманців була зірвана після того, як Офіс президента України Володимира Зеленського вирішив її перенести.

За словами ексголови ГУР Міноборони Василя Бурби, на якого посилається Bellingcat, голова ОП Андрій Єрмак запропонував перенести операцію на тиждень після того, як стало відомо про угоду щодо припинення вогню. Бурба натомість пропонував затримати операцію на чотири дні. Зрештою її вирішили перенести на п’ять днів.

Радіо Свобода звернулося до Андрія Єрмака, щоб отримати коментар щодо цього розслідування, і чекає на відповідь.

Bellingcat зазначає, що не зміг підтвердити факти цих переговорів у Офісі президента.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG