Доступність посилання

ТОП новини

Вітренко у США: «Північний потік-2» все ще можна й треба зупинити»


За словами Юрія Вітренка, Україні потрібні гарантії збереження транзиту газу через її територію, тому що він «знижує ризик повномасштабної війни»
За словами Юрія Вітренка, Україні потрібні гарантії збереження транзиту газу через її територію, тому що він «знижує ризик повномасштабної війни»

Російський газопровід «Північний потік-2» все ще можна зупинити, стверджує голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко. Про це він заявив у відеоінтерв’ю агентству Reuters під час візиту в складі української делегації до Вашингтона.

«Навіть попри те, що він («Північний потік-2» – ред.), не знаю, на 99% завершений, ми все ще віримо, що його можна і потрібно зупинити. І з нашого боку ми все ще будемо обговорювати, що США може зробити в цьому напрямку, наприклад, санкції США проти компанії «Північний потік», – сказав очільник «Газпрому».

За його словами, Україні потрібні гарантії збереження транзиту газу через її територію, тому що він «знижує ризик повномасштабної війни».

«Це означало б, що європейські країни в одному човні з Україною, тому що в разі перебоїв із транзитом газу через Україну європейці зіткнулися б із дефіцитом», – сказав Вітренко.

Він назвав «дуже важливими» конкретні перемови між президентом України Володимиром Зеленським і президентом США Джо Байденом для встановлення взаємної довіри.

«Ми продовжуємо підкреслювати, що для нас справа не в грошах, в першу чергу йдеться про національну безпеку України», – зазначив чиновник.

Німеччина, яка є прихильником російського проєкту «Північний потік-2», і ще низка європейських країн, як і Росія, говорять про нього як про суто комерційний. Україна, а також низка інших європейських країн, а також США називають його натомість суто геополітичним і таким, що не має комерційного обґрунтування.

Критики газогону, зокрема, звертають увагу, що він має на меті пустити російський газ до Європи в обхід України і потенційно позбавити її значних сум плати за транзит, а також зробити її вразливою перед можливим російським воєнним нападом, запобіжником від якого нині ще є, зокрема, важливий транзитний маршрут російського газу до Європи українською територією.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG