Доступність посилання

ТОП новини

На парламентських виборах у Косові перемогли ліві націоналісти


Лідер партії «Самовизначення» Альбін Курті заявив, що вона матиме 55 з-поміж 120 місць у парламенті
Лідер партії «Самовизначення» Альбін Курті заявив, що вона матиме 55 з-поміж 120 місць у парламенті

На дострокових парламентських виборах у Косові найбільше голосів здобула лівонаціоналістична партія «Самовизначення» (Vetevendosje), передає кореспондент Радіо Свобода. Лідер партії Альбін Курті заявив, що вона матиме 55 з-поміж 120 місць у парламенті.

За його словами, основним завданням майбутнього уряду буде боротьба проти корупції. Щодо відносин з Сербією Курті наголосив, що «не буде компромісів». Лідер не уточнив, з ким «Самовизначення» планує сформувати коаліцію. На думку оглядачів, його партія ймовірно матиме підтримку національних меншин.

Згідно з Конституцією, національні меншини мають 20 місць в парламенті, у тому числі 10 належать сербам.

На виборчі дільниці вийшли 47 відсотків з-поміж 1,8 мільйона виборців. Причиною низької явки стала погана погода і розчарування виборців частими виборами, після яких немає суттєвих змін, а економічна криза постійно поглиблюється.

Косово проголосило незалежність в односторонньому порядку в лютому 2008 року. Республіку визнали 110 держав, у тому числі більшість країн Європейського союзу, Сполучені Штати Америки, Канада тощо. Не визнають її, зокрема, Сербія, Росія, Китай та Україна.

XS
SM
MD
LG