Доступність посилання

ТОП новини

Всесвітній економічний форум видалив згадки про княгиню Ольгу як «російського монарха»


Видалили уривок про княгиню Ольгу «через суперечливі історичні відомості» – з’явився напис у статті
Видалили уривок про княгиню Ольгу «через суперечливі історичні відомості» – з’явився напис у статті

Із сайту Всесвітнього економічного форуму зник фрагмент статті про шість жінок, що змінили світову історію, в якому українську княгиню Ольгу назвали «першим російським монархом», а Київську Русь – «предком сучасної Росії», її ж чоловіка князя Ігоря помилково перейменували в Івана.

Згадку про княгиню Ольгу повністю прибрали, і змінили назву статті: тепер вона називається просто «Жінки в історії, які змінили світ…», і, хоч у лінку досі вказано, що йдеться про шість жінок, стаття розповідає лише про п’ять.

«Виправлення: попередня версія статті містила згадки про княгиню Ольгу. Ми видалили цей шматок через суперечливі історичні відомості», – такий напис з’явився під заголовком та над текстом матеріалу 11 березня.

Хоч стаття з'явилась на сайті Всесвітнього економічного форуму ще 8 березня, увагу українців вона привернула 11 березня. Низка політиків написала про викривлення історії в матеріалі цієї міжнародної неурядової організації. Всесвітній економічний форум видалив шматок статті, додаткових заяв щодо цього не було.

Радіо Свобода звернулось до МЗС із проханням прокоментувати інцидент і готує запит до Всесвітнього економічного форуму.

Княгиня Ольга – княгиня Київської Русі з династії Рюриковичів, мати Святослава Ігоровича, дружина київського князя Ігоря. У правлінні зміцнила контроль над племенами, зробила спробу охрестити Русь, налагодила тісні зв’язки з Візантією. Рівноапостольна свята, чию пам’ять шанують і православна, і католицька церкви.

XS
SM
MD
LG