Доступність посилання

ТОП новини

У медакадемії Дніпра переобладнують маски для пірнання на захисні маски для медиків


Люди в респіраторах, Київ, 23 березня 2020 року
Люди в респіраторах, Київ, 23 березня 2020 року

У державній медичній академії в Дніпрі збирають й переобладнують маски для пірнання на захисні маски для лікарів. Про це Радіо Свобода повідомив один з координаторів цієї волонтерської ініціативи, доцент кафедри патологічної анатомії медакадемії Олександр Бондаренко.

За його словами, система адаптації пірнальної маски під захисну маску для медиків відома у світі: з маски прибирається дихальна трубка, на її місце монтується спеціальний, надрукований на 3Д-принтері пластиковий перехідник, до нього приєднується дихальний вірусно-бактеріальний фільтр. Цю технологію відпрацювали в Італії, Нідерландах та інших країнах світу, які постраждали від коронавірусу.

«Повнолицьові маски для поверхового занурення зручні для адаптації: у них є трубки, які можна знімати й замість них ставити перехідник – між маскою й медичним фільтром, які використовують в апаратах ШВЛ – це стандартний витратний матеріал у відділеннях реанімації. Лікар одягає цю маску й може використовувати її 24 години. Повністю захищене обличчя, не передавлюється нічого, як це відбувається при використанні респіраторів та окулярів. Перевага цих масок у тому, що їх можна дезінфікувати й потім знову використовувати», – розказав Олександр Бондаренко.

Як він зазначив, за підтримки волонтерів та бізнесменів, які допомагають зі збором масок – як вживаних, так і нових – та друком пластикових перехідників, у медакадемії вже переобладнали й передали лікарям 80 масок. Маски передають в основному до базових лікарень Дніпропетровської області.

«Надаємо ці маски передусім до лікарень, які приймають пацієнтів з COVID-19, – реанімаційним бригадам, тим, хто має безпосередній контакт з пацієнтами, зокрема анестезіологам», – зазначив координатор проєкту.

Він також додав, що за особливої потреби переобладнана маска може бути підключена до апарату ШВЛ для надання екстреної допомого хворим з COVID-19.

«Але це нестандартна терапія, це «рятувальний круг» на той випадок, якщо у відділенні бракуватиме обладнання», – сказав медик.

Станом на 14 квітня на Дніпропетровщині лабораторно підтверджений 71 випадок COVID-19. 8 людей одужали.

XS
SM
MD
LG