Доступність посилання

ТОП новини

З 24 лютого РФ покинула в Україні більше озброєння, ніж передали Києву країни Заходу – WSJ


Експерти визнають: серед захопленого є те, що може бути використане досить ефективно на полі бою, а також озброєння, якому місце хіба що у музеї
Експерти визнають: серед захопленого є те, що може бути використане досить ефективно на полі бою, а також озброєння, якому місце хіба що у музеї

З початку повномасштабної війни Росія покинула на території України більше озброєння, аніж передали Києву західні країни, пише видання The Wall Street Journal із посиланням на аналітиків Oryx та військових чиновників.

Згідно з відкритими даними, проєкт Oryx обчислив, що ЗСУ захопили 460 російських танків, 92 самохідні гаубиці, 448 бойових машин піхоти, 195 броньованих бойових машин і 44 реактивні системи залпового вогню. Це більше, ніж Україні надали усі союзники.

Видання звертає увагу, що ця інформація була зібрана з відкритих джерел, отже, реальна кількість захопленої техніки може бути ще більшою.

«У нас так багато трофеїв, що ми навіть не знаємо, що з ними робити. Ми починали як піхотний батальйон, а тепер начебто стаємо механізованим», – прокоментував виданню заступник начальника штабу батальйону «Карпатська січ» Руслан Андрійко.

При цьому західна зброя більш просунута і точніша, ніж залишають ЗС РФ після бою.

«Те, що вони захоплюють, є поєднанням сучасного обладнання, яке може бути використане досить ефективно, і того, чому місце в музеї», – заявив аналітик Oryx Якуб Яновський.

При цьому в місті Ізюмі Харківської області, звідки військові РФ відступили внаслідок українського контрнаступу, ЗСУ вдалося отримати сучаснішу російську техніку, вказує видання. Стверджується, що тепер Київ має російські танки Т-90 і машини БТР-82.

Експерти зазначають, що Росія також захопила частину українських озброєнь. Здебільшого це відбувалося у перші дні війни. За підрахунками Oryx, з лютого було захоплено 109 українських танків, 15 самохідних гаубиць та 63 бойові машини піхоти.

З початку повномасштабної війни Україна постійно отримує від західних країн зброю. Офіційний Київ каже, що потребує багато озброєння, щоб відбити напади РФ. Найбільшими постачальниками є США, Польща, Великобританія та Канада.

XS
SM
MD
LG