Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський звинувачує ЦВК у затягуванні з оголошенням результатів виборів


У ЦВК заяву наразі не коментували
У ЦВК заяву наразі не коментували

Володимир Зеленський, який, за даними Центральної виборчої комісії, перемагає на виборах президента України, звинувачує ЦВК у затягуванні з оголошенням офіційних результатів виборів.

«Перемога є, а повноважень немає. Хтось від мене булаву ховає. ЦВК затягує офіційне оголошення результатів, щоб Верховна Рада України могла затягувати дату інавгурації, щоб інавгурація відбулася після 27 травня. Чому? Щоб у президента Зеленського не було навіть можливості думати про розпуск Верховної Ради. Мені здається, що це несправедливо», – заявив Зеленський у відеозверненні, оприлюдненому у Facebook 25 квітня.

У ЦВК заяву наразі не коментували.

Відповідно до законодавства і календарного плану, затвердженого ЦВК, остаточне встановлення й оголошення результатів виборів президента має відбутися не пізніш як на десятий день із дня повторного голосування, тобто до 1 травня включно, офіційне ж оголошення цих результатів шляхом опублікування в газетах «Голос України» і «Урядовий кур’єр» – «після встановлення результатів виборів», без вказівки на конкретні терміни і дати. Вступ на посаду новообраного президента має відтак відбутися «не пізніш як через 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів».

Напередодні голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк заявив, що президент України має право розпустити Верховну Раду до 14 червня.

Верховна Рада восьмого скликання почала роботу 27 листопада 2014 року. Згідно з Конституцією, народні депутати обираються терміном на п'ять років. У зв'язку з цим голова парламенту Андрій Парубій говорив, що «27 травня минає будь-яка можливіть – навіть теоретична – розпустити Верховну Раду».

Володимир Зеленський за кілька днів до другого туру виборів, говорячи про можливість розпуску Ради, заявляв: «Я боюся, що я не встигну. Я ламати закон не буду, не буду порушувати закон. Якщо ми встигнемо у термін за шість місяців до наступних виборів, коли ми маємо право розпустити парламент». Він додав, що «буде думати» про розпуск нинішнього скликання Верховної Ради, оскільки «ви ж розумієте, що нам це вигідно».

Чергові вибори до Верховної Ради мають відбутися 27 жовтня.

Що може зробити президент у перший день на посаді? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

XS
SM
MD
LG