Доступність посилання

ТОП новини

Президент увів у дію рішення РНБО про заходи для підвищення рівня хімічної безпеки в Україні


Згідно з указом Зеленського, своїм рішенням РНБО визнала недостатньо ефективною діяльність уряду щодо забезпечення проведення державної політики у сфері управління хімічною безпекою
Згідно з указом Зеленського, своїм рішенням РНБО визнала недостатньо ефективною діяльність уряду щодо забезпечення проведення державної політики у сфері управління хімічною безпекою

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо заходів з підвищення рівня хімічної безпеки на території України.

Згідно з повідомленням Офісу президента, своїм рішенням РНБО визнала недостатньо ефективною діяльність Кабінету міністрів щодо забезпечення проведення державної політики у сфері управління хімічною безпекою та поводження з хімічними речовинами.

Уряд має у двомісячний строк опрацювати питання щодо утворення Міжвідомчої комісії з питань управління хімічною безпекою та поводження з хімічними речовинами та посилення спроможностей референс-центру з визначення токсичних та контрольованих хімічних речовин, утвореного на базі Державного підприємства «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л. І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України».

Кабмін має сформувати перелік наявних акредитованих хімічних лабораторій науково-дослідних інститутів та вирішити питання створення на їхній базі відповідно до профілю діяльності центрів (референс-лабораторій) для здійснення моніторингу, виявлення та ідентифікації небезпечних хімічних речовин.

Крім того, має вирішитися питання створення клінічного токсикологічного центру.

Також має бути сформований і затверджений перелік небезпечних речовин та речовин, що становлять загрозу у разі техногенних аварій, а також порядку поводження з ними в Україні, встановлення гігієнічних нормативів з урахуванням європейських підходів та світових практик тощо.

Крім того, за три місяці уряд має підготувати пропозиції щодо ратифікації Конвенції Міжнародної організації праці № 170 про безпеку при використанні хімічних речовин на виробництві і щодо приєднання до Мінаматської конвенції про ртуть.

XS
SM
MD
LG