Доступність посилання

ТОП новини

«Просто потрібне запрошення» – Зеленський про очікування від саміту НАТО щодо сигналу Україні про вступ в Альянс


Володимир Зеленський (п) з візитом у Чехії, Прага, 6 липня 2023 року
Володимир Зеленський (п) з візитом у Чехії, Прага, 6 липня 2023 року

Президент України Володимир Зеленський на спільній з президентом Чехії Петром Павелом пресконференції відповів на запитання журналіста Радіо Свобода про свої очікування від майбутнього саміту НАТО в частині сигналу Україні про вступ в Альянс.

«Що може бути ідеально для нас? Щоб нас запросили. Яке формулювання потрібне для запрошення? – Просто потрібне запрошення. Ми розуміємо, що можуть бути ті чи інші складності, як то кажуть, з тим чи іншим «вордінгом» (формулюванням – ред.), щоб отримати об’єднану підтримку всіх партнерів Альянсу. Хтось ще озирається на Москву, хтось боїться Росію, хоча я вважаю, що це такий момент, великий шанс показати сміливість всього Альянсу і його міцність, але тим не менш, ми говоримо про чіткий сигнал, якісь конкретні речі у напрямку запрошення. Нам потрібна ця мотивація. Нам потрібна чесність в наших відносинах», – сказав Зеленський.

Він зазначив, що на полях саміту будуть обговорюватися й інші важливі питання, зокрема оборонної підтримки.

«Ми живемо майбутнім, але майбутнє – це перемога, але при цьому ми повинні бути реалістами. Ми живемо у війні, живемо сьогоденням – що у нас є на полі бою, чого не вистачає. І авжеж саміт дає можливість обговорювати і домовлятись щодо підтримки партнерами додатковими пакетами українських воїнів», – зазначив президент.

Президент України Володимир Зеленський 30 вересня 2022 року повідомив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО за пришвидшеною процедурою. Нещодавно він наголосив, що «Україна хотіла б отримати запрошення на вступ до НАТО на саміті у Вільнюсі», який пройде 11-12 липня.

Напередодні речниця Білого дому Карін Жан-П’єр, відповідаючи на питання щодо членства України в НАТО, нагадала слова президента Джо Байдена. Він заявляв раніше, що Україна матиме здійснити реформи і відповідати стандартам НАТО, перш ніж долучитися до Альянсу.

У МЗС України відповіли, «що одна реформа у світі залишається незавершеною – це ставлення Заходу до ролі Росії в архітектурі євроатлантичної безпеки», та закликали партнерів України «розглядати питання членства України в НАТО без озирання на Москву».

XS
SM
MD
LG