Доступність посилання

ТОП новини

«Україна здатна захистити себе»: Зеленський провів наради щодо міжнародної роботи


Президент України Володимир Зеленський повідомив, що провів 13 березня кілька нарад щодо міжнародної роботи
Президент України Володимир Зеленський повідомив, що провів 13 березня кілька нарад щодо міжнародної роботи

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що провів 13 березня кілька нарад щодо міжнародної роботи.

«Провів кілька нарад щодо нашої міжнародної роботи. Перше – Євросоюз. Наступні кроки в напрямку повноправного членства. Вчора (12 березня – ред.) Єврокомісія схвалила переговорну рамку. Далі очікуємо рішення європейських лідерів щодо затвердження», – зазначив глава держави у новому відеозверненні.

За його словами, варто зробити «все для початку переговорів уже під час бельгійського головування в першому півріччі цього року».

«Це має бути нашим спільним темпом – і України, і сторони Євросоюзу. Маємо чіткий порядок кроків та, впевнений, можемо досягти результату», – наголосив Зеленський.

Також президент розповів про стратегічну нараду щодо американського напрямку політики.

«Про те, як дати більше правильних імпульсів нашій роботі з партнерами та спільному тиску на російську державу протягом усього цього року. Перемогти тут, в Україні, у цьому протистоянні з російським терором – це питання виживання для демократичних систем, це питання взагалі того, на що здатні демократії. Україна здатна захистити себе – за достатньої підтримки. А захистивши себе, ми зможемо гарантувати, що жоден інший міжнародний злочинець не спокуситься агресією, як Путін (президент Росії Володимир Путін – ред.). Ми можемо захистити життя і мусимо це зробити», – підсумував він.

Раніше, 13 березня, посли країн-членів Євросоюзу ухвалили рішення щодо поновлення на 5 мільярдів євро Європейського фонду миру, з якого країнам-членам відшкодовують кошти за надану Україні зброю.

У січні офіс Жозепа Борреля запропонував реформувати Європейський фонд миру і створити на його базі спеціальний військовий фонд для України. Пропонувалось, що він поглине нинішні активи Європейського фонду миру (близько 6,5 мільярдів євро), й, окрім цього, щороку впродовж наступних чотирьох років поповнюватиметься на 5 мільярдів євро.

У лютому український президент констатував, що Україні було надано лише 30% від обіцяного Євросоюзом мільйона снарядів.

За даними джерел телеканалу CNN, Росія виробляє майже втричі більше артилерійських снарядів, ніж Сполучені Штати та інші країни Заходу можуть постачати Україні. Москва виробляє за місяць 250 тисяч артилерійських снарядів, західні країни можуть виробляти для України 100 тисяч.

Українська армія, за повідомленнями кількох джерел, відчуває зараз снарядний голод. За цими даними, Росія використовує за день близько 10 тисяч снарядів, Україна – близько двох тисяч.

Форум

XS
SM
MD
LG