Доступність посилання

ТОП новини

У Євросоюзі готують кількарічний пакет військової допомоги Україні на 20 мільярдів євро


Голова МЗС України Дмитро Кулеба та високий представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель під час зустрічі в Брюсселі, листопад 2023 року
Голова МЗС України Дмитро Кулеба та високий представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель під час зустрічі в Брюсселі, листопад 2023 року

Офіс Жозепа Борреля висунув пропозицію реформувати Європейський фонд миру, з якого країнам-членам ЄС відшкодовували вартість переданої Україні зброї, і створити на його базі спеціальний військовий фонд для України. Він поглине нинішні активи Європейського фонду миру (близько 6,5 мільярдів євро), й, окрім цього, щороку впродовж наступних чотирьох років поповнюватиметься на 5 мільярдів євро.

Неофіційний документ зовнішньополітичної служби ЄС, котрий, як у ньому йдеться, «базується на широкому обміні інформацією з державами-членами ЄС», з’явився у розпорядженні Радіо Свобода.

Кошти, як передбачає ідея, підуть на спільні закупівлі зброї для України та навчання її військових, і зробить військову допомогу більш структурованою й передбачуваною.

«Це матиме більшу цінність з точки зору надання більшої та кращої оперативної підтримки Україні, ніж це могло б бути у випадку, якби держави-члени діяли індивідуально», – зазначено у паперах.

Ідею мають погодити лідери країн-членів ЄС. Очікується, що згоди спробують досягти на позачерговому саміті країн-членів, що збирається 1-го лютого.

«Потрібна якнайшвидша політична домовленість щодо запропонованої цілі збільшення загальної фінансової стелі Європейського фонду миру на 5 мільярдів євро, спеціально призначених для України… Подальші порівняльні щорічні збільшення можуть бути передбачені до 2027 року, виходячи з потреб України та за умови політичних вказівок Ради», – сказано в документі зовнішньополітичної служби ЄС.

Відшкодування країнам-членам за постачання зброї з власних запасів чи односторонніх закупівель, як це відбувалося з Європейським фондом миру, будуть поступово припинятися, «беручи до уваги можливі терміни виконання поставок через спільні закупівлі та з огляду на нагальні, короткострокові потреби України в матеріалах». В документі згадується перехідний період, тривалість якого погодять окремо.

Серед ключових потреб ЗСУ виділяють забезпечення боєприпасами як для артилерії, так і систем ППО. Також наголошується на необхідності відновлювати її запаси снарядів, виробляти безпілотники й замінювати артилерійські стволи. Окремо наголошується на ремонті та технічному обслуговуванні вже наданого обладнання.

Ключовим викликом називають нарощування потужностей оборонпрому для відновлення запасів, а за замовлення, що розвиватимуть співпрацю європейських виробників з українськими, планують передбачити «бонус».

«Держави-члени повинні прагнути сприяти досягненню цих політичних цілей або через односторонні поставки, або через участь у спільних зусиллях із закупівель… Можна також передбачити спеціальні фінансові стимули для спільних закупівель, які об’єднують європейських та українських партнерів з оборонної промисловості, тобто спільних підприємств, наприклад, шляхом застосування вищої ставки відшкодування», – йдеться в документі.

Ще один трек, на який спрямоватимуть кошти з військового спецфонду в разі його погодження – навчальний. У документі сказано, що з огляду на високий рівень «виснаження» та складну ситуацію на передовій потреби ЗСУ у підготовці лише зростатимуть.

«У грудні 2023 року президент Зеленський оголосив про термінову вимогу мобілізувати ще 500 тисяч призовників. Це суттєво вплине на вимоги військово-тренувальної місії ЄС щодо забезпечення базової підготовки новобранців разом із відповідним забезпеченням базовим обладнанням», – йдеться в паперах.

В офісі Борреля посилаються на декларації Євроради, в яких лідери країн-членів ЄС наголошують на важливості стабільної та передбачуваної військової підтримки України, а також зауважують, що Росія докладає чималих зусиль для відновлення своєї боєздатності.

«Враховуючи залежність України від зовнішньої підтримки, вибір, зроблений державами-членами ЄС і партнерами в найближчий період, або дозволить Україні рішуче прогресувати, або серйозно підірве її здатність протистояти. Невизначеність щодо передбачуваного та структурованого надання військової допомоги Україні матиме відповідний вплив на Україну», – резюмують у дипломатичній службі ЄС.

1 лютого лідери країн ЄС збираються на позачерговий саміт, де планують погодити 50 мільярдів макрофінансової допомоги Україні, виділення якої в грудні заблокував прем’єр Угорщини Віктор Орбан.

Упродовж восьми місяців Угорщина блокує й черговий транш у розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру на озброєння, яке держави-члени передають Україні.

Створення окремого фонду для задоволення її військових потреб, а також – узгодження його наповнення на найближчі чотири роки покликане, зокрема, забезпечити безперебійну роботу цього процесу й уникнення вето на шляху кожної виплати.

Через Європейський фонд миру було схвалено сім пакетів підтримки для відшкодування летальної та нелетальної військової підтримки Україні на загальну базову суму 3,5 мільярда євро.

Форум

XS
SM
MD
LG