Доступність посилання

ТОП новини

«Рішення, яке потрібно ухвалити»: Зеленський про дозвіл завдавати удари по території Росії


Зеленський наголосив на важливості «достатньої рішучості для превентивного захисту від російських терористів»
Зеленський наголосив на важливості «достатньої рішучості для превентивного захисту від російських терористів»

Важливо, щоб засудження російського терору привело до цілком справедливих наслідків, прокоментував обстріл Харкова президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні 26 травня.

Він зазначив, що багато світових лідерів висловились зі співчуттям Україні та Харкову і «засудили російський терор». Зеленський наголосив на важливості «достатньої рішучості для превентивного захисту від російських терористів».

«Ми бачимо кожну точку концентрації російських військ. Знаємо всі райони запуску російських ракет і бойових літаків. Знищити цю терористичну силу, а отже, врятувати тисячі життів і гарантовано зупинити розширення війни – це суто політичне рішення. Рішення, яке потрібно ухвалити», – заявив Зеленський.

Він також нагадав про необхідність посилити ППО та прискорити і збільшити постачання F-16 для України.

Напередодні генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ сказав, що союзникам по НАТО варто переглянути свою політику, яка не дозволяє Україні використовувати їхню зброю для ударів по території Росії.

Читайте також: Кулеба закликав партнерів розглянути збиття ракет над Україною й розблокувати удари по Росії

22 травня спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон заявив, що Україні треба дати можливість воювати так, як вона вважає за потрібне. До цього стало відомо, що 13 членів Конгресу США закликали дозволити українській армії використовувати американську зброю для ударів по території Росії. Лист до глави Пентагону підписали і демократи, і республіканці.

20 травня глава Пентагону Ллойд Остін на пресконференції за підсумками засідання Контактної групи з питань оборони України висловив очікування, що Україна не буде застосовувати американську зброю за межами країни.

Після початку російського наступу на Харківщині президент України Володимир Зеленський заявив, що заборони на використання західної зброї для ударів по території РФ не має бути, оскільки йдеться не про наступ України, а про захист.

Читайте також: Шольц каже, що проти використання німецької зброї по цілях у Росії

14 травня видання Politico з посиланням на двох неназваних офіційних осіб США повідомило, що політика адміністрації Джо Байдена щодо заборони використання Україною наданої США зброї для ударів по території Росії не змінилася. Джерела Politico заявили, що військова допомога США Україні призначена «для оборони, а не для наступальних операцій» на території Росії.

Аналітики Інститут вивчення війни заявили, що українська операція щодо завдання ударів по системах у Росії, які безпосередньо підтримують наступальні наземні операції Росії на півночі Харківської області, за своєю суттю була б оборонною, і характеризувати таку спробу як «наступ» було б некоректно.

Форум

XS
SM
MD
LG